Fakta: Restaurangmorden

Åtta personer åtalades och dömdes i början av augusti för inblandning i skottlossningen inne på Vår Krog & Bar i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg i mars 2015 då två personer dog och åtta skadades. Maskerade män med automatvapen rusade in på den välfyllda restaurangen där gästerna tittade på Champions League-fotboll. Attacken har beskrivits som en massaker.

Fem dömdes för mord och försök till mord. Två av dem fick livstid medan tre som var yngre än 21 år när brotten begicks fick 14 års fängelse. De tre andra dömdes för medhjälp till dådet.

Samtliga dömda har nekat till brott. Domarna har överklagats.

Familjen som bor i den lägenhet – i Biskopsgården i Göteborg – som drabbades av explosionen hade mottagit hot innan händelsen. Det bekräftas av polisen, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Polisen hade tillsammans med kommunen pratat om att ordna ett nytt boende åt familjen, men det blev inte av, av anledningar som polisen inte vill gå in på. Familjen var inte heller under skydd av polisen, som tidigare ansett att risken för hämnd mot anhöriga är låg om inte den man vill hämnas på är närvarande.

Omprövar ståndpunkt

En av männen som dömdes för dubbelmordet på en restaurang på Vårväderstorget i fjol är skriven på adressen. Han sitter dock häktad vilket är väl känt.

Efter explosionen har polisen fått ompröva sin tidigare ståndpunkt.

– Då tyckte vi att vi gjorde rätt, men i dag med den här kunskapen och verkligheten hade vi ju gjort en annan bedömning, säger Thomas Fuxborg, presstalesman hos polisen, till SVT Nyheter Väst.

Bor på hemlig adress

Efter sprängningen gör polisen hotbildsanalyser för fler personer och Thomas Fuxborg berättar att rädda människor har hört av sig till dem. Den drabbade familjen bor numera på en hemlig adress.

När det gäller själva mordutredningen efter handgranatsattacken, som dödade en åttaårig pojke natten mot måndagen, är polisen mycket förtegen.

– Vi befinner oss ungefär där vi räknat med att vara i utredningsarbetet. Men vi har inget nytt att säga i nuläget, säger Stefan Gustafsson, informatör vid polisen region Väst.

Tror på hämndaktion

Det finns inga uppgifter om att någon misstänkt tagits in till förhör efter det som polisen tror är en hämndaktion efter dubbelmordet vid Vårväderstorget. De tips som kommit in bearbetas och kontrolleras och arbetet med att gå igenom bilderna från övervakningskameror i området fortsätter.

– Vi har valt att inte gå ut med mer information kring utredningsarbetet. De upplysningar vi kan ha fått är inget vi släpper i det här läget, säger Stefan Gustafsson.