Fakta: Handgranatsattacken mot polisen

Den 20:e augusti gjorde polisen en fordonskontroll i Tumba. Patrullen attackerades med stenar. Situationen trappades upp och fler poliser kallades till området. Eld anlades vid polisstationen och en handgranat kastades mot en polisbuss med fyra poliser. Troligen användes en handgranat som tillverkats i forna Jugoslavien.

En 19-årig man häktades i oktober misstänkt för att ha kastat granaten. Enligt åklagaren kommer mannen även åtalas för två butiksrån där skott avlossades. Han kommer även åtalas för ett personrån och grovt vapenbrott. Ytterligare åtta personer kommer åtalas för inblandning i rånen.

– Jag ser en ljusbåge och hör en otrolig smäll. Hade fönstren i bussen varit nervevade hade jag inte suttit här i dag, säger Richard Lidström, polisinspektör i Stockholm, till TT.

Handgranaten briserade någon meter från polisbussen som fick över hundra skador efter splitter.

En natt i slutet av augusti larmades Richard Lidström till Tumba söder om Stockholm där ungdomar kastade sten mot polisen. Någon tände eld vid polisstationen, en elstation sprängdes och någon smög upp bakom bussen beväpnad med en handgranat.

Vapen för krig

– En handgranat är tänkt att användas i strid mellan kombattanter så det här är fullständigt vansinnigt, säger åklagare Stefan Creutz till TT.

På torsdag väntas han väcka åtal för försök till mord.

Den häktade, en 19-årig man, nekar till attacken. Vid en husrannsakan i hans hem hittades en revolver. För frivården har han berättat att skjutvapen och handgranater är en del av hans vardag.

För Richard Lidström har en del av vardagen varit att freda sig från stenkastning.

– Flera gånger i veckan kastas det i olika områden sten mot polisen. Det onormala har blivit normalt, som i en dålig relation där en kvinna misshandlas, säger han.

"Attack på demokratin"

Och handgranaten har satt fler spår.

– De första dagarna efter attacken gick vi in i området med otroligt hög säkerhet. Vi jobbade med tunga skyddsvästar och hade speciella fordon, säger Palle Nilsson, polismästare i södra Stockholm, och refererar till Tumba. Han fortsätter:

– För det långsiktiga arbetet har vi bett att polis på nationell nivå gör en utvärdering för hur svensk polis ska göra i framtiden.

Utredningen genomförs av Nationella operativa avdelningen (NOA).

Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, är väl medveten om polisens arbetsmiljö i vissa områden. Hon upplever att klimatet har blivit tuffare.

– När man attackerar polisen attackerar man även demokratin. Det är avgörande att hela samhället markerar mot våldet.

Hon anser att polisen behöver arbeta långsiktigt för att bygga relationer och förtroende med de boende. Det är ett arbete som Richard Lidström stödjer. Men för hans del är arbetet på fältet avslutat. Hans nya tjänst är på ledningscentralen.

– Jag kanske hade bytt tjänst ändå. Men jag har familj och jag frågade mig efter attacken om det är värt att ha ett sådant jobb.