– Det här förändrar också vår situation. . . Jag tror att trycket på oss också kommer att lätta efter det här beslutet. Men vi får se vad det får för effekt i Europa, säger Finlands statsminister Juha Sipilä till TT och andra svenska journalister i Valletta på Malta.

Finlands inrikesminister Petteri Orpo (Saml) säger till Helsingin Sanomat att beslutet är en "stor vändpunkt" i svensk flyktingpolitik och att det också kan vara en vändpunkt på ett europeiskt plan, då Sverige varit det land som utifrån sin befolkningsmängd tagit emot flest asylsökande.

– Om det betyder att man får mer kontroll över vem som kommer, att man har mer identitetspapper så kan det också gagna Norge, säger i sin tur Norges statsminister Erna Solberg, som också är på plats i Valletta, trots att Norge inte är EU-medlem.

Het dansk debatt

Statsminister Lars Løkke Rasmussen säger att Danmark inte har några planer på att införa tillfälliga gränskontroller. Han säger till nyhetsbyrån Ritzau att det skulle leda till fler och inte färre asylansökningar.

Løkke tror inte att de svenska gränskontrollerna ska öka antalet asylsökande i Danmark.

– Vi har en beredskap och det var inte så att vi först i går började tänka tanken att det kan uppstå en situation där svenskarna inför gränskontroll i en eller annan form, säger han efter toppmötet i Valletta.

"För sent"

Ungerns premiärminister Viktor Orban har varit den EU-ledare som kanske starkast värnat om hård gränskontroll – och han ger inte mycket för det svenska beslutet.

– För sent. Det enda sättet att stoppa floden (av flyktingar) är med hjälp av gränskontroller och staket. Det finns ingen annan väg, oavsett om du gillar det eller inte, säger Orban.

– Ingen gillar staket, men om du vill försvara ditt land och stoppa flödet så måste man använda dem. Migration måste regleras och kontrolleras, säger han.