Fakta: Så undviker du gräsbränder

Gör inte upp eld om det blåser hårt eller vinden är byig.

Välj en plats med naturlig begränsning av brandspridningen.

Se till att ha fungerade släckutrustning och rejält med vatten.

Släck elden ordentligt med vatten efteråt.

Lämna aldrig elden obevakad.

Elda minst tio meter från byggnader och annat som kan skadas.

För lantbruk där stora ytor ska brännas av krävs skyddsavstånd på 75 meter till byggnader.

Elda bara grenar, kvistar och ris. Löv bör komposteras.

Elda inte allt på en gång utan bränn lite i taget.

Källa: Brandskyddsföreningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Fakta: Stor risk att elda gammalt gräs

Risk för gräsbränder uppstår när gammalt fjolårsgräs finns kvar och gräsbädden är tillräckligt torr. Risken minskar när nytt, friskt gräs växer till.

Övergripande information om brandrisken finns på SMHI:s och MSB:s webbplatser. Lokal information finns ofta på kommunernas och länsstyrelsernas webbplatser. Man kan också kontakta räddningstjänsten för att få råd.

MSB har även utvecklat en app där privatpersoner kan få aktuell information om risken för skogs- och gräsbränder där de befinner sig. Den finns att ladda ner på sajten Dinsakerhet.se.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

För närvarande är det torrt och stor risk för gräsbränder i stora delar av Sverige, främst i norr. Hela Norrlandskusten, Upplandskusten och delar av Stockholms län ända ner till Nynäshamn, berörs. SMHI:s brandriskkarta lyser också röd – den skarpaste varningsfärgen – över stora delar av Värmland, Jämtland och i stort sett hela Dalarna.

Trädgårdseldning brandorsak

Sedan i går är det eldningsförbud i Blekinge på grund av den höga brandrisken. I Törneryd norr om Åryd i Karlshamns kommun utbröt en omfattande brand på ett kalhygge med omkringliggande skog på torsdagseftermiddagen. Först vid 19.30-tiden bedömde räddningstjänsten att man hade branden under kontroll, skriver Blekinge Läns Tidning.

I Karlskrona kommun orsakade en eldning av trädgårdsavfall en 3 000 kvadratmeter stor gräsbrand som även tog med sig ett uthus, skriver Sydöstran.

Räddningstjänster i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland har också ryckt ut på flera gräsbränder, och det är likadant på andra håll i norr.

"Låt bli att elda"

I Hudiksvall är det körigt på grund av gräsbränderna, berättar inre befälet Niklas Bruhn vid Norrhälsinge räddningstjänst. Men hans råd till alla som har planer på att elda är tydligt:

– Låt bli, det är absolut inte nödvändigt att elda gammalt gräs, säger han.

De som ändå väljer att elda bör höra av sig till räddningstjänsten.

– Det råder ju inget eldningsförbud, men vi vill känna till planerna för att kunna ge tips och råd. Och under nuvarande väderförhållanden är tipset helt enkelt att låta bli, säger Niklas Bruhn.