– Vi kan inte ha en situation där barn dör på det sätt som det är nu. Det är inte värdigt EU.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg om den rapport som EU:s samlade barnombudsmän lagt fram om situationen för barn på flykt. (TT)

Fakta: EU:s asylplaner

EU-kommissionen ska i mars att lägga fram ett förslag om framtida asylsystem. Det ska ersätta dagens Dublinkonvention, som stipulerar att en asylansökan ska behandlas i det första EU-land som den asylsökande kommer till. I praktiken undviker dock många att söka asyl i det första landet, eftersom de hellre vill till exempelvis Tyskland eller Sverige.

Parallellt har EU-kommissionen föreslagit att gränsbyrån Frontex ska göras om till gemensam gräns- och kustbevakning med kraftigt utökade befogenheter.

EU har även slutit avtal med Turkiet om tre miljarder euro i stöd för att ta hand om syriska flyktingar i landet. Finansieringen är dock fortfarande inte löst.

Flyktingkrisen är tänkt att helt dominera det toppmöte som EU:s stats- och regeringschefer håller den 17–18 mars. En månad tidigare, 18–19 februari, möts ledarna för att diskutera Storbritanniens krav på en ny "relation" till EU.

Fakta: Gränskontroller i Schengen

I Schengensamarbetet ingår 22 av EU:s 28 medlemsländer samt även icke-medlemmarna Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein. De EU-länder som fortfarande står utanför Schengen är Storbritannien, Irland, Cypern, Kroatien, Bulgarien och Rumänien.

Sedan i höstas har sex Schengen-länder återinfört interna gränskontroller. Fem av dem – Österrike, Tyskland, Sverige, Danmark och Norge – har gjort det med hänvisning till flyktingkrisen, medan Frankrikes återinförande kom med anledning av terrordåden i Paris den 13 november.

När EU:s inrikes- och justitieministrar kom till Amsterdam på måndagen möttes de av ett tydligt budskap från människorättsorganisationen Amnesty International.

"Det är inte valen ni bör oroa er över – det är historieböckerna", hälsade Amnesty som ankrat upp en fejkad flyktingbåt med dockor i flytväst.

Nästa tuffa budskap kom i en rapport från Europas samlade barnombudsmän. I helgen drunknade ytterligare ett 20-tal barn på väg till EU och svenske BO, Fredrik Malmberg, och hans kollegor kräver nu fler och bättre åtgärder för att inte flyende barn ska behöva frysa, hungra och i värsta fall dö.

– EU måste göra mer. Vi kan inte ha en situation där barn dör på det sätt som det är nu. Det är inte värdigt EU, säger Malmberg på plats i Amsterdam.

"Det är illa"

Inrikesminister Anders Ygeman (S) håller med om att situationen inte är bra.

– Det är klart att det är illa. Ytterst handlar det om att man inte lever upp till de beslut och de förpliktelser som man har antagit, säger Ygeman.

TT: Hur ska man få alla länder att agera på ett vettigt sätt?

– Det är just det vi samlas här för att diskutera. Det är klart att man måste ta till kraftfullare redskap än dem man hittills har använt sig av. Det kan handla om att ombilda (EU:s gränsenhet) Frontex, att ingripa mot en medlemsstats vilja, om att utesluta en medlem från delar av Schengen-samarbetet, konstaterar Ygeman.

Grekland kastas ut?

Han utesluter inte att Grekland kan komma att stängas av från Schengen-zonen, åtminstone tillfälligt.

– Det är inte omöjligt. . . Om man inte lever upp till de förpliktelser man har enligt Schengenfördraget då måste ju det få någon form av konsekvenser, säger Ygeman.

Något beslut om Grekland väntar han dock inte förrän tidigast vid nästa toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer, den 18–19 februari.

Förlängd gränskontroll?

Konkret beslutade medlemsländerna vid mötet att be EU-kommissionen att dels förbereda möjligheten att förlänga ländernas interna gränskontroller i ända upp till två år, dels undersöka hur en skärpt gränsbevakning på gränsen mellan Grekland och Makedonien kan ordnas.

Samtidigt betonas återigen vikten av att EU-länderna verkligen genomför det som redan har beslutat – framför allt vad gäller omfördelningen av asylsökande från Italien och Grekland.

Hittills har bara 331 personer flyttats. Av 160 000.