Bosses tips – så blir grillkvällen godast

Fläskkött
Rub: Salta och peppra köttet innan du grillar. Grilla.
Glace: Koka upp äppelmos, riven ingefära, hackad mild chilipeppar, salt och finhackad scharlottenlök. Pensla på strax före servering och grilla snabbt på hög värme.

Nötkött
Rub: Salta och peppra eventuellt. Grilla.
Glace: Använd tomatsås eller ketchup som du kryddar med finhackad lök och chili. Pensla på strax före servering och grilla färdigt på hög värme.

Fisk (lax)
Rub: Mortla salt, senapskorn (av typen man gör dijon av) och limeblad. Gnid in fisken.
Grilla under lock på sidan av grillen så att den får indirekt värme hela tiden. Håll koll på värmen och grilla inte för länge.

Källa: Bo Masser

Att lägga sitt kött i marinad innan det ska grillas är vanligt. Men Bo Masser, grillexpert på GillaGrilla i Västerås, som håller kurser och evenemang för grillentusiaster, menar att det inte alls är det bästa sättet.
– I marinad finns ofta något sött eller olja eller färska kryddor. Det bränner fast väldigt lätt och man får en bränd smak i stället så jag rekommenderar att först använda en tub med torkade kryddor eller bara salt och peppar och sedan pensla på en glace strax innan servering och sedan grilla kort på hög värme, säger Bo Masser.

► LÄS MER: Så blir vädret över långhelgen