– Arbetet är inte över. Vi går vidare, vi fortsätter under de timmar och dagar som går.

Belgiens inrikesminister Jan Jambon om den fortsatt höga hotnivån i Bryssel. (TT)

Fakta: Terrorhotet i Bryssel

Myndigheterna i Belgien har höjt hotnivån i Bryssel till maxnivå, av oro för terrordåd i samma stil som drabbade Paris den 13 november. Sedan i lördags har polis- och militärbevakningen utökats kraftigt, samtidigt som invånarna uppmanas att undvika folksamlingar. Tunnelbanan håller stängt, liksom stadens skolor och universitet.

I söndags kväll greps 16 personer i ett stort antal räder runt om i landet. Ytterligare fem greps på måndagsmorgonen. Av dessa har hittills en formellt anklagats och 17 släppts.

Framför allt spanar polisen efter Salah Abdeslam, vars 31-årige bror Brahim var en av gärningsmännen i Paris den 13 november. Även Salah ska ha befunnit sig i Paris under attackerna.

Inom ett dygn har 21 personer gripits i ett stort antal tillslag runt om i Belgien, främst i Bryssel, men också i Charleroi i söder och Liège i öst.

En av dem misstänks formellt för terrorism och medlemskap i terrorgrupp, kopplat till attentaten i Paris den 13 november, meddelades i ett uttalande från åklagarna på måndagskvällen. Av de övriga har 17 släppts, medan inga beslut ännu tagits rörande tre som togs in på måndagsmorgonen.

Den främst efterspanade, 26-årige Salah Abdeslam, är dock fortfarande på fri fot. Uppgifter i söndags kväll om att han kan ha setts i en bil i Liège-trakten, på väg mot Tyskland, avfärdades formellt under måndagen.

Fortsatt maxnivå

Belgiens regering behåller tills vidare den höga hotnivån: maxläget 4 i Bryssel, läge 3 i resten av landet.

– Det betyder att hotet är allvarligt och omedelbart. Det är samma som i går, sade premiärminister Charles Michel på en presskonferens på måndagskvällen.

Samtidigt meddelade att han skolor och tunnelbana håller fortsatt stängt under tisdagen. Först på onsdag ges tillstånd till att öppna igen.

– Vi vill steg för steg återvända till en normal situation. . . Vi vill tacka hela befolkningen för deras lugn och förståelse, sade Michel.

Utbildningsminister Joëlle Milquet har för sin del redan gett instruktioner till hur skolorna ska anpassa sig till det nya terrorläget. Bland annat ska varje skola utse en särskilt ansvarig med kontroll över in- och utpasseringen när skolorna börjar och slutar varje dag. Dessutom ska "säkra rum" väljas ut, dit elever och personal kan ta sig vid behov.

Ingen trängsel

I Bryssels centrum råder för en gångs skull ingen trängsel alls vid sevärdheter som Grand-Place – det stora torget framför Bryssels gamla rådhus.

EU:s många institutioner är igång som vanligt, om än på halvfart på flera håll. Måndagens utbildningsministermöte hölls dock som planerat.

– Det är självfallet smått oroligt, men jag är säker på att vi har högsta säkerhet här runt omkring, så jag känner mig lugn och trygg där vi befinner oss, sade gymnasieminister Aida Hadzialic (S) på väg in till mötet.