– I ärlighetens namn så är han fri, och då kan inte vi ge oss på honom.

Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson region syd om att den så kallade gryningspyromanen snart avtjänat sitt fängelsestraff.

Fakta: Gryningspyromanen

2011 dömdes han av en enig hovrätt till åtta års fängelse för grov mordbrand.

Domen gällde en mordbrand i ett flervåningshus i Ystad då 17 personer evakuerades från byggnaden mitt i natten.

2008 satt han häktad misstänkt för fyra bränder i Simrishamn. Misstankarna har sedermera avskrivits.

2006 dömdes han till tre års fängelse för försök till grov mordbrand i en knivfabrik i Dalarna.

2004 dömdes han i tingsrätten till sju års fängelse för grov mordbrand, men friades sedan av hovrätten.

Han har misstänkts för ett 80-tal bränder genom åren, men bevisningen har oftast varit för svag.

Åkte som nioåring fast för stöld och som 17 åring dömdes han till fängelse för första gången.

Han är även är dömd för ett 30-tal andra småbrott.

Han kommer att friges runt den 26 april.

Gryningspyromanen. Ett epitet den i dag runt 50-åriga mannen haft sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad bränder anlagda under morgontimmarna. Men faktum är att han bara dömts för en bråkdel av alla bränder han misstänkts för. Han dömdes senast 2011 till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad. 17 personer fick då evakueras mitt i natten.

Nu blir han en fri man, men han har själv signalerat att hans karriär som pyroman inte är över.

Ska brinna

När Kvällsposten träffade gryningspyromanen på Salberga-anstalten för ett år sedan uttryckte han stor frustration över att samhället inte lät honom vara ifred.

– Det skall brinna igen, sa han då till tidningen.

Med sig ut i friheten har han ett startkapital på 91 000 kronor. Skadestånd från staten, efter att ha suttit frihetsberövad för brott han inte dömts för. Men pengarna kommer att ta slut, och den före detta polisen Dan Granvik, som under tre år arbetade med att försöka binda mannen till någon av alla bränder han misstänktes för, tror inte på någon förbättring.

– De uttalanden han gör där har han gjort i 20 år. Och det tyder på att det kommer han att fortsätta med. Så jag tror inte på en förbättring, säger Granvik.

Samhällskostnader

Gryningspyromanen har varit misstänkt för ett mycket stort antal bränder, vilket kostat samhället stora summor. Runt åtta miljoner kronor gick polisnotan på 2010–2011. Totalt deltog då runt 200 poliser i jakten. Men trots att stora resurser har satts in för att knyta honom till olika bränder har han bara dömts två gånger, för mordbrand respektive försök till mordbrand.

Nu när han återigen är fri har inte polisen någon möjlighet att sätta honom under bevakning, trots oro från allmänheten.

– I ärlighetens namn så är han fri, och då kan inte vi ge oss på honom. Sedan är det så att vi har stor respekt för att människor är oroliga och så. Men det här är rättsregler som alla måste förhålla sig till, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson region syd.