Fakta: Guantanamolägret

Guantanamobasen på Kuba började användas som fångläger för personer som tillfångatagits av amerikanska trupper men som av USA inte betraktas som krigsfångar enligt Genèvekonventionen.

De första fångarna från USA:s dåvarande president George W Bushs deklarerade "krig mot terrorismen" anlände till fånglägret i Guantanamo Bay den 11 januari 2002.

Under åren har uppemot 800 fångar passerat fånglägret, bland dem flera som anklagas för att ha planerat 11 september-attackerna 2001. I dag finns 91 kvar.

Bland fångarna har funnits en svensk, Mehdi Ghezali, som greps i Pakistan men som släpptes 2004 efter diplomatiska påtryckningar.

Den första överföringen sker under de närmaste dagarna och den andra inom några veckor, enligt en anonym myndighetskälla.

Bland dem finns en 37-årig man från Jemen som under lång tid har hungerstrejkat och uppges ha förlorat halva sin vikt. Han har tvångsmatats med sond sedan han inledde hungerstrejken 2007.

Det finns inga uppgifter vilka länderna skulle vara. Tio män skickades till Oman i januari. Andra har nyligen skickats till Ghana, Bosnien och Montenegro.

91 personer hålls fortfarande i USA:s kritiserade fångläger i Guantanamo Bay i Kuba.

Barack Obama hoppas under sitt sista år som president att han kan uppfylla ett av sina allra första löften och stänga lägret, men möter motstånd i kongressen, både från sitt eget parti och från Republikanerna.

Sedan tidigare är det klart att 37 fångar ska skickas tillbaka till sina hemländer eller andra länder som erbjudit sig att ta emot dem. De ska ha skickats tillbaka till sommaren, enligt vad Pentagon sagt till kongressen.

Obama tror att USA säkert kan hysa många av de resterande fångarna på amerikansk mark.

Totalt har 144 fångar släppts från Guantanamo sedan Obama blev president.