Fakta: Noshörningar

Är en familj bestående av fem arter som lever i dag, och flera utdöda. Lever i Afrika och Asien nära vatten på savanner eller i skogar eller buskmarker.

Samtliga arter är starkt hotade av människan, bland annat då djuren tjuvjagas på grund av deras horn som man på olika håll i världen tror kan fungera som ett potenshöjande medel eller som medicin mot olika åkommor.

Noshörningarna blir mellan 2,5 och 4,2 meter långa. De ser dåligt men har å andra sidan mycket gott luktsinne och hörsel. De är växtätare. Honan föder en unge efter 14–19 månaders dräktighet.

Källa: Nationalencyklopedin

Det har gått ett år sedan den nu sexåriga noshörningshonan lämnades att dö utanför Port Elizabeth i södra Sydafrika. Hon är ett av tjuvjägarnas många offer – förra året dödades nära 1 200 noshörningar i Sydafrika, att jämföra med 100 individer 2008. Men Hope hade tur, hittades innan det var för sent, och har tagits omhand av Saving the Survivors, en ideell organisation vars syfte är att rädda vilda djur som utsatts för attacker eller har skadats på annat sätt.

Gnuggar bort

De senaste tolv månaderna har Hope genomgått femton operationer i ett försök att rekonstruera hennes svårt sårade ansikte. Ett stort problem är att få honan att inte förstöra bandageringen. När det börjar klia i såren har hon förstört omläggningarna genom att stryka sig mot staketstolpar.

Nu provar veterinärerna en ny metod. Med hjälp av speciella gummiband, som annars används vid bukkirurgi på människor, har de sytt ihop såret efter att ha borrat små hål i kanterna. Det täcktes därefter med myggnät, bandage och allra sist silvertejp.

Kostat mycket

Hittills har operationerna kostat över 360 000 kronor, vilket Saving the Survivors anser är väl spenderade pengar.

– När en art blir utrotningshotad räknas varje individ för den genetiska mångfalden. Om vi hade 100 000 noshörningar skulle vi förmodligen inte göra det här, men eftersom det börjar bli kritiskt för noshörningen så är det rimligt, säger veterinären Jana Pretorius.

I dag finns ungefär 25 000 noshörningar i världen. Djuret tjuvjagas då dess horn är eftertraktat på många håll i Asien, där det i nedmald form ses som en kur mot exempelvis cancer eller som ett afrodisiakum.