Fakta: Aida Hadzialic

Aida Hadzialic utsågs till gymnasie- och kunskapslyftsminister den 3 oktober 2014. När hon utnämndes till statsråd blev hon det yngsta statsrådet någonsin. I dag är hon är 29 år gammal och kommer ursprungligen från Bosnien och Hercegovina.

Hon gick med i SSU som 16-åring och blev kommunråd i Halmstads kommun vid 23 års ålder.

Hon ställde upp i riksdagsvalet 2014 men missade spärren på 5 procent.

Statsrådet Aida Hadzialic (S) avgår efter att ha fastnat i en bilkontroll med 0,2 promille alkohol i blodet.

- Jag förstår att många är besvikna på mig och jag är förbannad på mig själv och framförallt är jag djupt ångerfull, säger hon vid en presskonferens på Rosenbad.

Aida Hadzialic berättade på presskonferensen att hon hade varit med en väninna i Köpenhamn och druckit tre glas vin innan hon kört hem mot Malmö, hon trodde då att hon hade förbränt alkoholen. Men på bron blev hon stoppad av polisen och då visade det sig att hon fortfarande hade 0,2 promille i blodet.

Hon pratade med statsminister Stefan Löfven i går och kom då fram till att hon ska avgå.

"Jag delar hennes bedömning om allvaret i situationen. Jag är ledsen över att förlora en uppskattad kollega och ett framgångsrikt statsråd" skriver statsminister Stefan Löfven i ett pressmeddelande till TT.

Stefan Löfven meddelade också att ministern för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson, tillfälligt kommer att ta över ansvaret för gymnasie- och kunskapslyftsministerns frågor.