– För fästingarna är vi bara ett vandrande smörgåsbord.

Biologen Kajsa Glemhorn, som specialiserat sig på fästingar, om vår betydelse i deras värld.

Fakta: Så hanterar du getingar

Var observant och försök hitta bobygget i ett tidigt skede. Getinghonan börjar anlägga bon på skyddade platser som på vindar och i uthus. Om de får jobba ostört kan ett bo bli så stort att det innehåller tusentals individer. Det bästa är att vara observant och ta bort det då det ännu är litet.

Källa: Biolog Jan Jungerstam

Fakta: Så hanterar du fästingar

Använd heltäckande klädsel och stoppa in byxorna i strumporna för att minimera risken att fästingarna ska komma åt huden. Bär ljusa kläder som gör det lättare att upptäcka om du har någon fästing på dig. Undersök kroppen varje kväll för att se om du har fått någon fästing. Tänk på att fästingar kan sitta i armhålorna eller ljumsken.

Källa: Biolog Kajsa Glemhorn

Bordet är dukat med sill och jordgubbar. Medan barnen dansar kring midsommarstången börjar det krypa innanför kläderna.

– För fästingarna är vi bara ett vandrande smörgåsbord, säger biologen Kajsa Glemhorn, som specialiserat sig på fästingar.

– Fästingar har aktivitetstoppar, bland annat kring midsommar. Det har varit en ganska torr vår men nu har det blivit fuktigare. Det är goda förutsättningar för fästingar.

Fästingar kan förpesta sommaren eftersom de kan sprida viruset TBE och bakterien borrelia. Inte minst längs kusterna har smittobärande fästingar sugit sig fast.

Även getingarna lär vara på hugget.

– Sett till statistiken, sedan många år tillbaka, blir det gott om getingar vartannat år. I år ska det vara många getingar, även om vi inte sett det än, säger Jan Jungerstam, biolog vid Anticimex.

Enligt Kajsa Glemhorn verkar det även se bra ut ur myggorna och knottens perspektiv, eftersom det har varit en del regn under den senaste tiden.

– Det ser ut som det blir en riktigt svensk sommar med gott om fästingar och mygg, precis som det brukar vara.