Fakta: Aida Hadzialic

Aida Hadzialic utsågs till gymnasie- och kunskapslyftsminister den 3 oktober 2014. När hon utnämndes till minister blev hon det yngsta statsrådet någonsin. I dag är hon är 29 år gammal och kommer ursprungligen från Bosnien-Hercegovina.

Hon gick med i SSU som 16-åring och blev kommunalråd i Halmstads kommun vid 23 års ålder.

Hon ställde upp i riksdagsvalet 2014 men missade spärren på 5 procent i personkryssningen.

Fakta: Därför avgår ministrar

Statsvetarna Hanna Bäck, Lunds universitet, och Thomas Persson, Uppsala universitet, har gått igenom orsakerna till att ministrar avgår.

Det vanligaste skälet, 35 procent av avgångarna, är rent privata, till exempel pensionering eller nytt jobb. Här döljer sig givetvis också fall där statsministern vill göra sig av med ministern genom att erbjuda en annan tjänst. Lägger man till sjukdom och dödsfall som orsaker, 22 procent, kan ungefär hälften av ministeravgångarna betecknas som "naturliga".

Regeringsombildningar orsakar ungefär 13 procent av ministeravgångarna.

I runt 12 procent av fallen får en minister sluta för att han eller hon presterat för dåligt.

Ungefär 8 procent sker på grund av en skandal som tvingar ministern att avgå.

Bäck och Persson har tittat på regeringar under hela efterkrigstiden. Avgångar som har skett på grund av att hela regeringen avgått, att ministrar fått en annan ministerpost eller avgångar som inte är möjliga att koda har uteslutits.

Fakta: Tidigare ministeravgångar

Hittills har fyra ministrar lämnat Stefan Löfvens regering. Utöver Aida Hadzialic:

Mehmet Kaplan (MP) – den förste ministern att lämna Stefan Löfvens regering våren 2016, efter kritik för kontakter med extrema organisationer.

Åsa Romson (MP) – lämnade sina ministeruppdrag efter att partiets valberedning inte föreslagit henne för omval som språkrör. Avgången kom efter en tids kritik, både utifrån och internt.

Kristina Persson (S) – när Stefan Löfven ombildade sin regering efter Kaplans och Romsons avgångar petade han även sin framtidsminister. I efterhand har hon sagt att hon gärna hade fortsatt.

Övriga ministeravgångar i urval:

Sten Tolgfors (M) – avgick 2012 som försvarsminister till följd av Saudiaffären.

Margareta Winberg (S) – lämnade 2002 jobbet som vice statsminister och blev ambassadör i Brasilien.

Mona Sahlin (S) – avgick 1995 som vice statsminister till följd av Tobleroneaffären.

Sven-Otto Littorin (M) – avgick valåret 2010, efter påstådda sexköp.

Olof Johansson (C) – avgick från Bildtregeringen 1994 i protest mot bygget av Öresundsbron.

Mikael Odenberg (M) – avgick som försvarsminister 2007 efter konflikt om försvarspolitiken.

Cecilia Stegö Chilò (M) – avgick efter tio dagar som kulturminister när det avslöjades att hon inte betalt tv-licensen.

Maria Borelius (M) – avgick 2006 efter bara åtta dagar som handelsminister, bland annat för att hon anlitat svart arbetskraft.

Laila Freivalds (S) – den enda som har avgått två gånger. 2000 som justitieminister efter en lägenhetsaffär och 2006 som utrikesminister på grund av försök att stänga en sajt med Muhammedkarikatyrer.

Erik Åsbrink (S) – avgick 1999 i vredesmod efter en konflikt med statsminister Göran Persson.

Ylva Johansson (S) – slutade 1998 när hon och finansminister Erik Åsbrink (S) blev ett par.

Fakta: 1,5 miljon i avgångsersättning

Om Aida Hadzialic ansöker om avgångsersättning kan hon få fortsatt fullt statsrådsarvode under ett år.

Som minister har Hadzialic från den 1 juli i år fått 130 000 kronor per månad i arvode. Det innebär att hon troligen kan kvittera ut 1 560 000 kronor i avgångsersättning.

Andra pensionsgrundande inkomster räknas av från avgångsersättningen. Flera tidigare statsråd och statsministrar har ändå fått ut full ersättning genom att låta andra inkomster gå in i bolag.

Tidsgränsen på ett år för avgångsersättning är huvudregeln, men det kan förekomma att ersättning betalas ut under längre eller kortare tid.

Källa: Statsrådsarvodesnämnen

På väg hem efter en konsert i Köpenhamn i torsdags stoppades gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic i en poliskontroll på svenska sidan om Öresundbron. Det visade sig att hon hade 0,2 promille alkohol i blodet, vilket är gränsen för rattfylleri.

Innan konserten hade hon druckit två glas vin och satte sig i bilen fyra timmar senare i tron om att hon hade förbränt alkoholen.

– Jag förstår att många är besvikna på mig och jag är förbannad på mig själv och framförallt är jag djupt ångerfull, säger Aida Hadzialic vid en presskonferens på Rosenbad.

Avskedsansökan på måndag

Efter att Aida Hadzialic pratat med statsminister Stefan Löfven kom hon fram till att hon ska avgå. På måndag lämnar hon in sin avskedsansökan.

– Jag vill ta ansvar för vad jag har gjort, säger hon.

Aida Hadzialic kallar beslutet att köra hem från Köpenhamn sitt "livs största misstag".

– Det är omöjligt att säga vad Hadzialics avgång innebär för partiet och opinionen. Aida Hadzialic var en sällsynt begåvning. Men det var en allvarlig förseelse och jag tycker att hon har dragit rätt slutsats när hon står för konsekvenserna av detta, säger Stefan Löfven till TT.

Han konstaterar att lagen ser ut som den gör och att rattfylleri är ett allvarligt brott. Löfven anser att hon har fattat rätt beslut.

– Under gårdagen har jag diskuterat igenom situationen med Hadzialic och hon landade själv i beslutet. Jag försökte inte övertala henne att inte avgå. Hennes beslut visar att hon är rakryggad och det ska hon ha all heder av, säger Stefan Löfven.

Färgstark politiker

Förbundsordföranden för Socialdemokrater för tro och solidaritet, tillika statsvetaren, Ulf Bjereld anser att det är svårt att kombinera rattfylleri med rollen som gymnasieminister. Men likt flera profilerade socialdemokrater tycker han att det är synd att Aida Hadzialic avgår.

– Det är väldigt trist att hon avgår. Hadzialic har varit en tillgång för Löfven och gjort sig känd som en färgstark politiker som vunnit sympatier över blockgränserna, säger han.

Han tror inte att ministerns avgång kommer att få någon betydelse för opinionen. Vem som ska ta över ministerposten tycker han är svårt att svara på.

– Det är ingen naturlag att det ska finnas tre ministerposter på utbildningsdepartementet, säger han.

Den tidigare partisekreteraren Lars Stjernkvist, numera socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping, tror inte att avhoppet kommer att få några större konsekvenser för Stefan Löfvens regering.

– Det kommer inte att få några konsekvenser rent politiskt. Både erfarenheten och förnuftet säger det, eftersom människor kan skilja på personliga tragedier och politiska händelser, säger Lars Stjernkvist.

Viktigt stå rakryggad

Under presskonferensen betonade Aida Hadzialic att det var viktigt att få berätta vad hon hade gjort så fort som möjligt.

– Jag vill stå rakryggad inför det jag har gjort, säger hon.

Polisen har upprättat en anmälan om rattfylleri och skickat ärendet till åklagare. Hadzialic uppger att hon förväntar sig ett strafföreläggande och böter, som hon tänker acceptera. Straffskalan för rattfylleri är från dagsböter till fängelse. I de flesta fall dras körkortet in, men vid halter på 0,2–0,3 promille, som i Hadzialics fall, finns möjlighet till varning i stället för återkallande.

Ministern för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson (S), kommer tillfälligt att ta över ansvaret för gymnasie- och kunskapslyftsministerns frågor.