Fakta: Kuppförsöket i Turkiet

På kvällen fredagen den 15 juli inledde delar av den turkiska militären ett försök till statskupp och tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara.

Kuppförsöket slogs ned av regeringstrogna styrkor och president Recep Tayyip Erdogan återtog kontrollen. Tusentals turkar har sedan dess gått ut på gatorna och visat regeringen sitt stöd.

Efter kuppförsöket har omfattande utrensningar inom militären, polisen, rättsväsendet och utbildningssystemet gjorts. De gripna och avsatta anklagas för att stödja predikanten Fethullah Gülen som är bosatt i USA, och som tidigare var allierad med Erdogan.

Undantagstillstånd råder, vilket ger presidenten och regeringen utökade befogenheter.

"Polischefen som häktade mig började slå mig i ansiktet och över ögonen", säger en person till en turkisk åklagare, enligt HRW:s rapport, och fortsätter: "De slog mig på fotsulorna, i magen, sen klämde de mina testiklar och sade saker som att de skulle kastrera mig."

Genom intervjuer med advokater, sjukvårdspersonal, människorättsaktivister och häktade som nyligen har släppts har HRW samlat uppgifter om totalt 13 fall av olika typer av övergrepp efter kuppförsöket i juli.

Skapat förutsättningar

Förutom ren misshandel rör det sig, enligt rapporten, om fall där fångar placerats i smärtsamma positioner, påtvingats sömnbrist och utsatts för sexuella övergrepp eller våldtäktshot.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har efter kuppförsöket sagt att han inte kommer att tolerera tortyr.

Men "genom att ta bort kontrollmekanismer mot tortyr har den turkiska regeringen i praktiken lämnat fältet fritt för polismyndigheterna att tortera och felbehandla häktade personer", säger HRW:s chef för Europa och Centralasien, Hugh Williamson, i en kommentar, och syftar på de dekret som utfärdats inom ramen för landets undantagstillstånd.

Uppskjuten granskning

HRW varnar särskilt för en bestämmelse som frigör myndighetspersoner från ansvar för handlingar som utförs i enlighet med undantagslagarna. Vidare lyfter man fram förlängningen av den möjliga häktningstiden utan rättslig prövning från fyra dagar till en månad och att häktade kan nekas tillgång till advokat i upp till fem dagar.

Ett annat orosmoln anser HRW är att Turkiet har skjutit upp ett besök från FN:s speciella rapportör om tortyr, som skulle ha ägt rum i mitten av oktober.