Utredningen mot Wikileaks-grundaren Julian Assange inleddes under tumultartade former hösten 2010. Efter att Assange anhållits i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor, var de följande rättsliga turerna minst sagt röriga.

– Åklagarmyndigheten gjorde en dundertabbe redan från start, säger Sven-Erik Alhem.

Flydde till London

Den förre överåklagaren har följt fallet från första dagen och var även kallad som expertvittne när den europeiska arresteringsorder som begär Assange överlämnad till Sverige prövades i brittisk domstol.

Det var till London som Assange flydde undan sexbrottsmisstankarna hösten 2010. Sedan dess har han vägrat att återvända till Sverige för att förhöras av svensk polis, under förevändning att han tror sig riskera att bli utlämnad till USA för att stå till svars för omfattande offentliggöranden av hemliga dokument.

– Jag tror inte att den risken är stor. Min bedömning är att det skulle vara minst lika stor risk att bli utlämnad från Storbritannien, säger Sven-Erik Alhem.

Har politisk asyl

När Julian Assange utan framgång hade drivit sitt ärende till vägs ände i det brittiska rättssystemet tog han sommaren 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London. Där befinner han sig fortfarande under skydd av politisk asyl.

Efter att Assanges svenska advokater nyligen krävde att häktningsbeslutet som ligger till grund för arresteringsordern hävs kommer Stockholms tingsrätt på onsdag att göra en ny prövning. Enligt Sven-Erik Alhem lär beslutet, oavsett utgång, sedan även prövas av hovrätten.

– Rent juridiskt är det här oerhört intressant. Det är många som vill ha en säker prövning och det ligger i allas intresse. Jag kan inte se att det är till nackdel för någon inblandad person.