Saker som påverkar vårt resande

Tiden, att vi har möjlighet att ta ledigt.

Ekonomin, att vi har pengar till att genomföra resan.

Hälsoaspekten och tankar kring den egna personliga säkerheten.

Den senaste faktorn har blivit mer framträdande i den tid av oro och konflikter som råder i världen.

Källa: Maria Lexhagen, turismforskare vid Etour, Mittuniversitetet.

I den klassiska Sällskapsresan är svenska språket bland charterresenärerna på Gran Canaria. Men en undersökning från Novus, beställd av resebyråkedjan Ticket Privatresor, visar att det inte är självklart att svenskar är sugna på att prata svenska med andra svenskar utomlands.

Resenärer i åldern 30 till 49 år, som oftare reser med barn, är mest positiva till att ha andra svenska gäster kring sig på resmålet.

Att just den målgruppen också är den som är mest positiv till att höra svenska på utlandssemestern är inte förvånande, enligt Maria Lexhagen som är turismforskare vid Etour, ett center för turismforskning vid Mittuniversitetet.

Det handlar om att de egna behoven ska matcha hela familjens; att slappna av i en ny, kanske varmare miljö, där barnen har kul, kanske på klubbaktiviteter tillsammans med andra svensktalande barn.

Det ska kännas enkelt och smidigt.

– Och då är det ju det, om det finns köttbullar på menyn och servitörerna pratar svenska. Då bidrar det till att jag kan åka till den här platsen men på ett inte så ansträngande sätt, säger Maria Lexhagen.