Så undviker du matförgiftning

Matförgiftningar beror på att man ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.

  • Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling
  • Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
  • Genomstek fågel och köttfärs, smaka inte på rå köttfärs.
  • Skölj grönsaker.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.

Källa: Livsmedelsverket. 

Bill Marler har företrätt klienter med livsmedelsrelaterade sjukdomsfall i över 20 år. Efter så många år i branschen har han blivit högst medveten om vilken typ av mat som helt enkelt inte är värd att äta – på grund av riskerna av att blir matförgiftad. I lördags publicerade han därför en artikel i Food Poisoning Journal, där han listar vilka livsmedel han väljer att avstå helt från. 

►LÄS MER: Här är maten som innehåller gift – du inte visste om

1. Ostron

Marler har sett flera livsmedelsburna sjukdomar kopplade till skaldjur under de senaste fem åren jämfört med de två föregående decennierna. Anledningen: Den globala uppvärmningen av haven. När vattnet värms upp ökar mikrobtillväxten i ostronen. Mikrobtillväxt kan bland annat orsaka hosta, allergier, astmatiska besvär och upprepade infektioner. 

2. Råa ägg

Kan vara kontaminerat med salmonella. Även om risken för att bli smittad med salmonella via ägg är betydligt mindre i dag än för 20 år sedan håller sig Marler till välstekta och hårdkokta ägg. 

3. Ogenomstekt kött 

Marler beställer alltid en välstekt biff. Om inte köttet tillagas till 72 grader Celsius finns det risk för att man får i sig E coli-bakterier eller salmonella. 

4. Försköljda eller färdigskurna grönsaker och frukt

Ju mer ett livsmedel hanteras och bearbetas, desto mer sannolikt är det att smittsamma bakterier fastnar och förs vidare. "Bekvämligheten är stor men i bland tror jag att det inte är värt risken”, säger han. Därför köper Marler alltid otvättade, hela grönsaker och frukter i små mängder och äter det inom tre till fyra dagar för att minska risken för listeria.

5. Groddar

Kokta och okokta groddar har kopplats till mer än 30 bakterieutbrott i USA sedan 1990-talet, mestadels salmonella och E coli, enligt Marler. Alla typer av groddar kan sprida infektioner som orsakas av en bakteriell förorening i fröna. "Det har varit för många utbrott för att inte vara medveten om risken" säger Marler. 

6. Opastöriserad mjölk och juice

Opastöriserad mjölk, kan vara förorenad med bakterier, virus och parasiter. Marler har även funnit E coli-bakterier i äppelmust. "Det finns ingen hälsofördel stor nog för att strunta i riskerna att dricka opastöriserade produkter, säger han.

►LÄS MER: Sanningen om kemikalierna i margarin och smör

Mats Lindblad är smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket. Även om Marlers råd till stor del stämmer, ser situationen i Sverige lite annorlunda ut jämfört med USA, menar han.

– I Sverige pastöriseras fröna innan man gör groddarna, vilket betyder att man värmebehandlar dem och därmed dödar de flesta bakterier, säger Lindblad.

När det gäller svenska ägg bör vi inte heller vara särskilt oroliga.

– Vi har en lång tradition av att ha särskilda kontrollprogram för salmonella så risken för att smittas av ägg från Sverige eller våra grannänder är väldigt liten. 

Däremot avråder Livsmedelsverket alla från att dricka opastöriserad mjölk eftersom det kan finnas bakterier från djuren som följer med i mjölken. Opastöriserad juice är däremot väldigt ovanligt i Sverige, enligt Lindblad.

Hamburgare gjorda på köttfärs bör vi alltid steka igenom ordentligt för att inte riskera att drabbas av matförgiftning. 

– Ostron är också en riskprodukt eftersom de i bland kan vara kontaminerade med ett magsjukevirus. Ska man äta ostron bör man åtminstone se till att de kommer från kontrollerade odlingar.