Fakta: Jegor Savin och "Open Russia"

Jegor Savin är ledare för det liberala oppositionspartiet Parnas lokala gren i Novosibirsk, Rysslands tredje största stad.

I årets dumaval ställer han upp som oberoende kandidat i enmansvalkrets nummer 137 i Isktimsky-distriktet.

Hans politiska engagemang väcktes när han arbetade som valobservatör i dumavalet 2007, och senare blev han aktiv i oppositionsrörelsen Solidaritet, som grundades av Boris Nemtsov, som sköts ihjäl i Moskva förra året.

2015 var han som Parnas kandidat nära att ta sig in i Novosibirsks regionala parlament.

Jegor Savin är en av 18 kandidater som får stöd av oljemagnaten och Putinkritikern Michail Chodorkovskijs projekt "Open Russia", som uppger att kandidaterna bland annat får hjälp med advokater och pr-experter. I statskontrollerad tv har det hävdats att Chodorskovskij, som lever i självvald exil, ger dem pengar direkt från utlandet i strid med ryska lagar.

Men kandidaterna har tillåtits ställa upp i valet.

Källa: Open Russia, BBC

– Vi har inte fria val i Ryssland. Jag upplever det varje dag. Min motkandidat från (det styrande partiet) Enade Ryssland har stora resurser, tv, radio, tidningar och statsanställda på sin sida, säger Jegor Savin, mitt uppe i valkampanjens slutspurt, över telefon till TT från Novosibirsk.

Han berättar att han precis varit förbi sjukhuset med en handskada efter att ha blivit påhoppad av två okända personer när han försökt kampanja vid ett äldreboende.

Orolig

Det är första gången han utsatts för våld som politiker, säger han, och händelsen gör honom smärtsamt påmind om den hotbild som vilar över den lilla utomparlamentariska oppositionen i Ryssland.

– Boris Nemtsov (oppositionsledaren som sköts ihjäl av okända gärningsmän förra året) var en av mina bästa vänner. När jag ser vad som händer i Ryssland är det klart att jag tänker att något allvarligt skulle kunna hända även mig, säger den 35-årige trebarnspappan.

Han är en av 18 personer som får stöd genom affärsmannen Michail Chodorkovskijs projekt "Open Russia", för att försöka ta sig in i parlamentet som kandidater i de enmansvalkretsar som är en nyhet i årets val.

Långsiktigt mål

Jegor Savin har under några år engagerat sig som aktivist och lokalpolitiker i Novosibirsk och har bland annat drivit frågor som nya förskoleplatser och stoppad utförsäljning av mark som lokalinvånare använder som betesmark.

Hans profilfråga i dumavalskampanjen är att minska den andel av skatteuppbörden som regionerna skickar till Moskva.

– Vi behöver de pengar vi drar in, säger han.

Men han tror inte att han har en chans att segra i söndagens val.

– Jag arbetar långsiktigt. Mitt främsta mål är att skaffa mig erfarenhet och bygga ett team, som är redo när Putins regim en gång kommer tryckas tillbaka. Då måste vi ha folk som förstår sig på politik.