Fakta: Gruvolyckan i Chile 2010

De 33 gruvarbetarna satt fast i guld- och koppargruvan i San José på 688 meters djup. Gruvan ligger några mil från staden Copiapó som ligger i Atacamaöknen.

Efter raset lyckades gruvarbetarna ta skydd i ett skyddsrum på 52 kvadratmeter där det även fanns lite mat och vatten.

Den 22 augusti fick omvärlden ett livstecken från gruvarbetarna efter att ett meddelande lyckats följa med en borr upp. Det dröjde dock fram till den 12 oktober innan hjälparbetarna lyckades borra ett tillräckligt stort hål för att få upp de instängda männen.

Héctor Tobar, Pulitzerbelönad journalist och författare, har skrivit en bok om gruvarbetarna, "Djupt där nere i mörkret".

När tryckvågen slog emot hytten på lastaren och marken skakade till den 5 augusti 2010 hade han inte en tanke på att det kunde vara ett ras som inträffat. Men när all sikt där 676 meter under markytan plötsligt skymdes av ett dammoln var Omar Reygadas tvungen att avbryta sitt arbete. Efter flera minuter, när dammet skingrats en aning, kunde han ta sig uppåt längs serpentinvägen inne i gruvan tillsammans med sin kollega.

Där upptäckte de det enorma klippblock som rasat och nu blockerade vägen ut.

– Det var en kaotisk situation. Vi försökte hitta någon väg att ta oss ut, något sätt att kommunicera med ytan. Jag tror att vi spenderade en hel dag med att leta efter en utväg, att åtminstone få ut en person som kunde meddela var vi var och att vi klarat oss, berättar Reygadas.

Osannolik sammanhållning

Men de 33 gruvarbetarna insåg snart att de satt fast där långt nere i mörkret, med nödproviant för två dagar och utan en aning om någon där uppe någonsin skulle kunna få ut dem.

Omar Reygadas är på besök i Stockholm som en del i lanseringen av boken Djupt nere i mörkret, som beskriver hur de 33 genom en osannolikt stark sammanhållning lyckades härda ut de 17 dagarna innan räddningsinsatsens borr till slut prickade rätt och omvärlden till sin förvåning upptäckte att samtliga mirakulöst nog överlevt raset.

Den nu 61-årige Omar säger att tron, vid sidan om sammanhållningen, var avgörande för att behålla hoppet. Han får fortfarande gåshud när han berättar om en uppenbarelse han fick nere i gruvan, då det tycktes som om högre makter gav sig till känna genom en svalkande vind i precis det ögonblick då han var nära att ge upp på grund av andningssvårigheter.

Gav styrka

– Det gav mig styrka att fortsätta kämpa med hoppet och tron på att jag skulle få krama om min familj igen, säger han.

Den svåra tiden i gruvan lärde honom också att se vad som är viktigt i livet.

– Trots att mina barn har blivit stora nu så ger jag dem fortfarande många kramar. De ger mig styrka att leva, och jag vill leva många år till.

Men trots alla erbjudanden om resor, pengar och arbete som haglade över gruvarbetarna efter olyckan har en del av de 33 det i dag knapert. Många har svårt att skaffa jobb, eftersom arbetsgivarna är rädda för att de ska bråka om bristande säkerhetsrutiner, berättar Omar. Själv tar han sig i dag fram genom ströjobb i olika branscher.

Tystnad om villkoren

Och diskussionen om gruvarbetarnas arbetsvillkor har ebbat ut. Löftena från de politikerhöjdare som gärna ville förknippas med räddningsinsatsen för fem år sedan har stannat på skrivbordet, säger Omar.

– Många gruvarbetare har dött efter vår olycka. Regeringen borde satsa på utbildning för gruvarbetarna så att de lär sig arbeta mer säkert. I stället riktar den in sig på att stänga gruvor vilket har lett till att många gruvarbetare som inte har andra sätt att tjäna pengar på tvingas arbeta i den svarta gruvsektorn. Där har arbetarna inte någon säkerhet.