Fakta: Pakistan

Pakistan är med 180 miljoner invånare världens sjätte folkrikaste nation. Befolkningen är i huvudsak muslimsk. Majoriteten är sunniter medan cirka 20 procent är shiamuslimer.

Pakistan är hårt drabbat av religiösa, ekonomiska, kulturella, etniska och politiska motsättningar. Tusentals människor har dödats i religiöst våld de senaste tio åren.

Formellt har landet civilt styre, men militären, storgodsägare och rika industriägare har haft starkt inflytande över politiken.

Det allmänna skolväsendet har stora brister, vilket lett till en kraftig ökning av koranskolor. En del har spritt fundamentalistiska tankar, men extrema idéer anses även ha haft en bra grogrund i de statliga skolorna som fäst stor vikt vid islams hjältar och religiösa patrioter. Malala Yousafzai har blivit världsberömd och belönats med Nobels fredspris för sin kamp för alla flickors rätt till utbildning.

Fakta: Fotoblogg besökte Pakistan

Fotobloggen "Humans of New York" besökte den pakistanska storstaden Lahore i augusti 2015 för att uppmärksamma livegna tegelbruksarbetares situation och vardag. Fotoserien fokuserade på Syeda Ghulam Fatima som grundat Bonded Labour Liberation Front som arbetar för livegna arbetares rättigheter. Via en kampanj i anslutning till fotoserien donerades över 2 miljoner dollar till hennes organisation. Pengarna ska gå till utbildning och rehabilitering för tegelbruksarbetare.

Det börjar ofta med en liten skuld som växer och till slut tvingar familjen att vända sig till något av Pakistans tusentals tegelbruk. Väl där är lönen så liten att skulden ofta växer och tvingar familjen att låna mer pengar för att klara vardagen.

– Min pappa trodde att han skulle betala av skulden på några månader, men så blev det ju inte, säger Liaqat Javed som arbetade i ett tegelbruk under hela sin uppväxt.

Livegenskap förbjuden

Han var den enda av familjens fem barn som fick gå i skolan, men han fortsatte ändå att arbeta från soluppgången till sent på kvällen. Det pågick tills han tillsammans med andra tegelbruksarbetare bildade organisationen Bric Pakistan. Den verkar för tegelbruksarbetares rättigheter och driver skolor för tusentals barn till livegna arbetare – som annars riskerar att gå i sina föräldrars fotspår.

Pakistans högsta domstol har förbjudit stora förskottsutbetalningar av löner, vilket är orsaken till att många fastnar i slavliknande förhållanden i flera generationer.

– Det spelar ingen roll att det är olagligt. Liveget arbete pågår ändå, säger Liaqat Javed på besök i Stockholm.

Ökad fattigdom

Det saknas officiell statistik över hur många livegna arbetare som finns Pakistan, men han uppskattar att flera miljoner människor lever under slaverilika förhållanden. De senaste åren har fattigdomen ökat och över hälften av befolkningen befinner sig under den officiella fattigdomsgränsen, enligt Världsbanken.

– Utländska företag har flyttat verksamheten till Bangladesh och Indien sedan säkerhetsläget har blivit sämre. Det är svårare att få jobb och desperata människor utnyttjas alltmer, säger Javed.

Liveget arbete är utbrett inom flera branscher i Pakistan. Många som arbetar inom jordbruk eller som hushållerskor hos rika familjer är också i princip livegna. De kan ha lånat pengar av sina arbetsgivare som gör att de inte kan säga upp sig, samtidigt som de jobbar nästan hela sin vakna tid.

– Min organisation kan inte ändra ett helt samhällssystem, men jag hoppas att vi genom utbildning kan förändra för några familjer, säger Javed.