– Det finns massor av människor som kommer hit, men finns ingen gräns så vet vi inte hur många, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Fakta: Asylsökande per dygn

Sedan september har Migrationsverket registrerat cirka 80 000 asylsökande – lika många som under hela 2014.

Sedan början av 2015 har drygt 112 000 människor sökt asyl i Sverige.

Fler än 23 000 av dem är ensamkommande flyktingbarn.

Majoriteten av dem som söker asyl kommer från Syrien, Afghanistan och Irak.

Källa: Migrationsverket

– Vi får möjlighet att få lite andrum och möta upp tidigt med polis och socialtjänst, så vi inte får en massa människor som driver omkring i samhället och inte söker asyl, säger Anders Danielsson till TT.

Inte hindra asylsökande

Sedan september har runt 80 000 asylsökande registrerats i Sverige. Människor fortsätter att komma och gränsen är nu nådd för vad myndigheterna klarar av. I nuläget vet ingen hur många människor som avviker – och därmed aldrig blir registrerade.

Att införa gränskontroller handlar dock inte om att hindra människor från att komma till Sverige och söka asyl, menar Danielsson.

– Tvärtom. De ska få sin sak prövad, men vi måste ha kontroll. Det finns massor av människor som kommer hit, men finns ingen gräns så vet vi inte hur många.

Den som har rätt att söka asyl kommer att kunna göra det även framöver.

– Då kan man inte ha ett system som innebär att man inte har någon kontroll vid gränsen längre.

Ingen registrering vid gräns

Några läger eller transitzoner vid gränsen dit flyktingar ska föras för att registreras – så som Kristdemokraterna förslog tidigare i veckan - tror Danielsson inte blir aktuellt just nu. Snarare handlar det om att via bussar föra asylsökande till Migrationsverkets lokaler för registrering, säger Danielsson.

– De som anför asylskäl ska vi fånga upp tidigt.

Troligtvis räcker inte tio dagars kontroll för att få ordning på flyktingmottagandet, enligt Danielsson som inte har begärt – men däremot argumenterat för – kontroller.

– Vi har inte begärt något, men det hindrar inte mig från att argumentera för en gränskontroll och vi understryker att det just nu är viktigt.