Fakta: Bränder vid asylboenden

Uppmärksammade bränder vid befintliga och tilltänkta flyktingboenden, samt försök till brandattentat, under 2015:

28 oktober: Ett HVB-hem i Tjörnarp i Höörs kommun, där det bor ett antal ensamkommande flyktingbarn, utsattes för ett brandattentat. Någon har hällt in brandfarlig vätska genom ett fönster och antänt.

27 oktober: Det brinner vid dörren till ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Lund och polisen rubricerar det som försök till mordbrand. Samma dag blossar flera småbränder upp vid ett planerat flyktingboende på Kikeboskolan i Oskarshamn, vilket rubriceras av polisen som skadegörelse.

27 oktober: En skola i Färingtofta i Skåne som håller på att ställas i ordning för ensamkommande flyktingbarn eldhärjades. När brandkåren kom fram till byggnaden hade någon kastat in en stor sten och en flaska med något brännbart.

24 oktober: En byggnad i Eskilstuna kommun, tänkt att bli flyktingboende, eldhärjas. En anmälan om mordbrand upprättas.

22 oktober: Ett tilltänkt boende i Oderljunga i Perstorps kommun brinner och polisen misstänker grov mordbrand.

21 oktober: Ett tilltänkt flyktingboende i Upplands Väsby norr om Stockholm utsattes för skadegörelse och försök till brandattentat.

20 oktober: Ett asylboende i Munkedal får omfattande brandskador. Polisen startar en förundersökning om misstänkt mordbrand.

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn. Händelsen rubriceras som mordbrand. Ingen är gripen.

29 september: En kraftig brand utbryter i en lagerlokal på en camping under Tjörnbron vid Stenungsund,
som delvis används som flyktingförläggning. Branden misstänks vara anlagd.

15 september: Ett boende förensamkommande flyktingbarn i Boden eldhärjas. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand men kan senare avskrivas som en olycka, enligt tidningen
NSD.

16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.

16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung. Händelsen rubriceras som ofredande av polisen. Ingen person är gripen.

14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Händelsen rubriceras som mordbrand.

20 juli: Misstänkt anlagd brand i källaren på ett asylboende i Bengtsfors.

19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.

17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna. Teknisk undersökning har genomförts och utredningen pågår. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand och skadegörelse.

22 maj: Ett flyktingboende i Gusum utanför Valdemarsvik med tio lägenheter eldhärjas. Lokalerna blir obrukbara. Inget tyder på att den är anlagd, enligt polisen.

1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

 

November har präglats av ett stort antal bränder på asylboenden eller byggnader som är planerade att omvandlas till sådana. Bara den senaste veckan har inte mindre än sex byggnader brunnit. Hittills Under 2015 har 23 byggnader brunnit.

Reaktionerna har varit starka. Både Statsminister Stefan Löfven och partiledare som Jimmie Åkesson har gått ut och fördömt bränderna, som i flera fall antas vara anlagda.

► LÄS MER: Här sprider SD adresser till planerade flyktingboenden


Bränderna har också inneburit att säkerheten vid på flera asylboenden ökats, och polisen planerar att börja använda sig av helikoptrar med värmedetektorer för att bättre kunna kontrollera områden där asylboenden existerar eller planerar att inrättas.

I ett antal uppmärksammade fall har lokala Sverigedemokratiska partiföreningar lagt ut listor över planerade asylboenden och var dessa kommer vara belagda, någonting som tolkats som uppmuntran till anstiftande av bränder. Som en följd av sådana situationer kommer nu Migrationsverket att hemlighålla adresserna för planerade asylboenden.

– Det ska inte vara möjligt att få ut en fullständig lista på adresser till asylboenden, sa Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket, till Dagens nyheter den 28 oktober.

► LÄS MER: Ny protest i Dalarna – flyktingar vägrar kliva av bussar i Trängslet