HÄR BÖR DU INTE BADA JUST NU

Badplats, Kommun, Län, Senaste prov

Mörtebo, Ockelbo, Gävleborg, 7/7. Otjänligt även 22/6

Svartbjörnsbyn, Boden, Norrbotten, 11/7

Sibbarp Barnviken, Malmö, Skåne, 11/7

Bongs, Ystad, Skåne, 11/7. Otjänligt även 7/7

Brunnsviksbadet, Stockholm, Stockholm,11/7

Seglingsberg, Surahammar, Västmanland, 11/7

Lövudden, Västerås, Västmanland, 13/7

Ätran trädet, Ulricehamn, Västra Götaland, 12/7

Lindesjön Loppholmen, Lindesberg, Örebro 12/7

Roxen berg, Linköping, Östergötland 12/7

Vättern Hästholmens badplats, Ödeshög, Östergötland 12/7

FAKTA: OTJÄNLIGT VATTEN

Otjänligt vatten är ett tecken på att vattnet har blivit förorenat. Det innebär att minst en av bakterietyperna escherichia coli och intestinala enterokocker finns i höga halter i badvattnet, vilket kan leda till magont, diarré och kräkningar om man sväljer vattnet.

Det finns också en risk för att det i vattnet finns andra mikroorganismer som du kan bli sjuk av om du sväljer det. De vanligaste symptom är magont, diarré och kräkningar. I vattnet kan det också finnas mikroorganismer som kan ge klåda, öroninfektioner eller sårinfektioner. Dessa är mestadels naturligt förekommande och har inga kopplingar till föroreningar från till exempel avlopp.

Vattenproverna tas av kommunen, som också bestämmer om och hur ofta det ska ske. Vid alla så kallade EU-bad ska vattenprover tas minst tre, fyra gånger per badsäsong. Bad som inte är EU-bad har kommunen däremot inga krav på att ta prover vid.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Ewa Brissman njuter av sommarvädret vid Barnviken i Malmö. "Otjänligt badvatten" står det på flera skyltar kring stranden.

– Jag skulle aldrig gå i där. Jag har haft mina barnbarn här och de får inte lov att gå i vattnet ens.

"Svårt att veta"

Vattnet vid elva badplatser i Sverige bedöms vara otjänligt, visar statistik från Havs- och vattenmyndigheten. På dess hemsida kan man läsa om vattnens kvalitetsstatus, men informationen blir osäker när det kan gå flera veckor mellan vattenproverna. Bakteriehalten kan ha förändrats sedan det senaste provet togs.

Generellt sett är det svårt att veta, när folk blir sjuka, om det beror på badet eller om man har haft med sig något som har blivit dåligt, säger Katarina Vartia, utredare vid myndigheten.

Vid badplatsen Mörtebo i Ockelbo tar kommunen prover tre gånger per säsong.

– Tar man mer sällan visar det inte badkvaliteten för säsongen, säger Ylva Andersson, miljöinspektör vid samhällsbyggnadsförvaltningen i västra Gästrikland.