Eldningsförbud eller inte i respektive län 25 juli 2016

Blekinge län: Eldningsförbud råder i Blekinge län.
 

Dalarnas län: Eldningsförbud råder i Dalarnas län.
 

Gotlands län: Eldningsförbud råder i Gotlands län.
 

Gävleborgs län: För tillfället råder inget eldningsförbud. Kolla med länsstyrelsen, kommunen eller räddningstjänsten för uppdaterade uppgifter.
 

Hallands län: För tillfället råder inget eldningsförbud. I Varberg och Falkenberg uppmanar räddningstjänsten folk att grilla på eget ansvar och att vara försiktiga. I Hylte och Halmstad anses det vara olämpligt att grilla men inget eldningsförbud råder.
 

Jämtlands län: För tillfället råder inget eldningsförbud men man uppmanar folk att grilla med försiktighet. Kolla med länsstyrelsen, kommunen eller räddningstjänsten för uppdaterade uppgifter.
 

Jönköpings län: För tillfället råder inget eldningsförbud. Kolla med länsstyrelsen, kommunen eller räddningstjänsten för uppdaterade uppgifter.
 

Kalmar län: Eldningsförbud råder i kommunerna Västervik, Oskarshamn, Vimmerby, Högsby, Mönsterås, Emmaboda, Torsås och Nybro.
 

Kronobergs län: Eldningsförbud råder i Kronobergs län.
 

Norrbottens län: För tillfället råder inget eldningsförbud. Kolla med länsstyrelsen, kommunen eller räddningstjänsten för uppdaterade uppgifter.
 

Skåne län: Enligt räddningstjänsten i Nordvästra Skåne gäller generellt eldningsförbud vid brandriskvärde 4, 5 och E. På räddningstjänstens hemsida kan du följa brandriskprognosen för att se vad som gäller. 
 

Stockholms län: Eldningsförbud råder i Stockholms län.
 

Södermanlands län: För tillfället råder inget eldningsförbud. Kolla med länsstyrelsen, kommunen eller räddningstjänsten för uppdaterade uppgifter.

Uppsala län: Eldningsförbud råder i Uppsala län.
 

Värmlands län: För tillfället råder inget eldningsförbud. Kolla med länsstyrelsen, kommunen eller räddningstjänsten för uppdaterade uppgifter.
 

Västernorrlands län: För tillfället råder inget eldningsförbud. Kolla med länsstyrelsen, kommunen eller räddningstjänsten för uppdaterade uppgifter.
 

Västmanlands län: I Sala/Hedby råder eldningsförbud samt i Fagersta och Norberg.
 

Västra Götalands län: I Bengtfors och Åmål råder eldningsförbud.
 

Örebros län: Eldningsförbud råder inte men de avråder från all eldning utomhus.
 

Östergötlands län: Eldningsförbud råder i Valdemarsvik, Åtvidaberg och Söderköping. I Norrköping och Linköping uppmanas man att vara försiktig vid eldning utomhus.
 

Tänk på att eldningsförbud i de olika länen kan ändras sett till vad det blir för väder. Det är därför viktigt att du själv håller dig uppdaterad via din länsstyrelse, kommun eller räddningstjänst. 

Källa: Respektive länstyrelse, kommun och räddningstjänst. 

 

Det har rapporterats om att den riktiga sommarvärmen nu äntligen kommit. Men det är inte bara positivt som kommer med värmen. Både skog och mark torkar väldigt lätt, något som gör att brandrisken ökar. Enligt SMHI är det just nu stor brandrisk i nästan hela Sverige. Nu har bland annat Stockholms län, Uppsala län och Gotland gått ut med att eldningsförbud råder.

– Eldningsförbud innebär att man inte får elda utomhus, säger Torbjörn Strandberg, operativ chef på Storstockholms brandförsvar.

Eldningsförbud betyder inte att du inte får grilla utomhus. Men du får inte grilla överallt.

– Du får inte använda engångsgrillar utan bara grilla på iordninggjorda grillplatser eller på din egen grill, säger Torbjörn Strandberg.

Han tillägger också att om man ska grilla när det är eldningsförbud är det viktigt att släcka ordentligt efter sig.

– Det är viktigt att se till man har saker att släcka elden med och att man släcker elden ordentligt efteråt. 

Reglerna kring eldningsförbud kan skilja sig åt mellan kommuner. Det är därför viktigt att du själv kollar vilka regler som gäller just i din kommun. 

►LÄS MER:  Här är reglerna som gäller vid grillning