Odlat kött

De flesta experter är överens om att vi måste minska vår köttkonsumtion för att klara framtidens livsmedelsförsörjning och i augusti 2013 togs det första bettet av världens första odlade hamburgare. Nederländska forskare hade då odlat fram färsen av 20 000 muskelfibrer från en levande ko i ett laboratorium. På Chalmers tekniska högskola i Göteborg har professor Julie Gold även gjort försök med att framställa både odlad biff och köttfärs i ett laboratorium, skriver Testfakta.

Insekter och maskar

Insekter har seglat upp som ett trendigt, men fortfarande sällsynt, inslag i svenska kök. FN har pekat ut livsmedlet som en del av lösningen på klimatkrisen och världssvälten och Sverige Lantbruksuniversitet har fört fram det som framtidens mat.

– Vi tror inte på att hela insekter kommer bli vardagsmat i Sverige. Det vi sysslar med är att extrahera ut proteiner ur mjölmask för att kunna blanda in det i allt från spannmål till köttbullar och korv, säger Rikard Landberg vid SLU till Testfakta.

► LÄS MER: EU vill att du ska äta insekter

Maneter

Maneter innehåller protein och enligt norska forskare vid universitetet i Tromsö, borde manetens konsistens göra den extra lämplig som grytbitar eller strimlad i sallad.

– Manetsallad är redan i dag en vanlig rätt i stora delar av Asien så det är egentligen inte så långsökt, säger Ulf Båmstedt, professor i marinbiologi på Umeå Universitet till Testfakta.

Tång och alger

I dag finns både kaviar och knäckebröd som framställts på tång och i flera svenska matbutiker kan man köpa torkade alger. När vi äter sushi får vi oss alger via noriblad, de tunna, mörkgröna arken som omsluter fyllningen i sushirullarna. I Sverige pågår forskningsprojektet Seafarm med storskalig odling till havs av makroalger, som kan användas till biobränslen, nya material och till mat.

3D-mat

Pensionärer på tyska äldreboenden har redan fått smaka på tuggvänlig 3D-mat och amerikanska rymdflygstyrelsen NASA har investerat i en 3D-skrivare som kan leverera pizza i rymden. Svenska SP Food and Bioscience har också en 3D-skrivare för mat.

– Den stora fördelen är att man kan skapa mer individanpassade rätter. Vi hoppas kunna starta ett liknande projekt som det i Tyskland där svenska åldringar kan få rätter som är helt anpassade utifrån näring, konsistens och portionsstorlek, säger Evelina Tiback, projektledare på SP Food and Bioscience till Testfakta.

►LÄS MER: Livsmedelsverket varnar för trendiga insektsmaten