FAKTA Så här många sockerbitar innehåller ett glas julmust

Beräkning:  1 sockerbit = 3 gram socker. 1 glas = 30 cl must.

Apotekarnes årsmust 2015 – 10 sockerbitar

Nygårda julmust från Spendrups – 9,5 sockerbitar

Zeunerts julmust – 9,4 sockerbitar.

Premier julmust – 9 sockerbitar

Ica julmust – 9 sockerbitar

Apotekarnes julmust – 8,6 sockerbitar

Nygårdas lagrade julmust på ekfat – 8,6 sockerbitar

Naturfrisks ekologiska julmust – 7 sockerbitar.

Åsa Brugård Konde, nutritionist.

Åsa Brugård Konde, nutritionist.

Livsmedelsverket

Foto:

Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, konstaterar att det viktigaste är hur vi äter och dricker i vardagen. Att dricka julmust på julafton är i sig inget hälsofarligt, trots att sockermängden är stor.

– Jag ser det som ett större bekymmer att dricka läsk varje dag. Då blir det svårt att hålla energin i balans, säger hon.

►LÄS MER: 104-åringens hemlighet: tre burkar läsk om dagen

Hon har också observerat att den period julmusten är i ropet numera sträcker sig ända från första advent – eller ännu tidigare – till tjugondedag knut. Och överflödet består inte bara av läsk. Överallt omkring oss finns sötsaker i groteska mängder och det kan vara svårt att stå emot lockelserna.

– Det är förstås en smaksak att prioritera julgodis eller julmust. Välj det du tycker mest om och njut av det. Men att dricka läsk till vardag innebär ökad risk för högt blodtryck, höga blodfetter och såklart också för viktuppgång. Kroppen registrerar knappt alla de kalorier vi dricker. Vi känner inte samma mättnad som om vi äter socker i fast form.

►LÄS MER:  Mus upplöst efter fyra dagar i läsk

För den som verkligen älskar julmust men som inte vill överskrida sitt dagliga kaloriintag alltför mycket kan lightmust vare en idé.

– De sötningsmedel som ingår i lightläsk är noga bedömda, så de är inte farliga. Men tro inte att man kan kompensera med extra mycket mat eller något annat sött bara för att man dricker lightläsk.

Det bästa, enligt Åsa Brugård Konde, är att dricka vatten till vardags.

►LÄS MER:  Tändvätska farligt lik julmust enligt anmälan