10 populäraste grannarna

1. Mark Levengood

2. Kronprinsessan Victoria

3. Peter Forsberg

4. Ernst Kirchsteiger

5. Carina Berg

6. Benny Andersson

7. Måns Zelmerlöw

8. Carolina Klüft

9. André Pops

10. Sanna Nielsen

Källa: Hyresgästföreningen/Sifo

TNS Sifo har på uppdrag av Hyresgästföreningen tagit reda på vilka kända svenskar som vi helst bor granne med. 

Toppar listan gör tv-profilen, författaren och finlandssvensken Mark Levengood. Fler än en fjärdedel av svenskarna vill helst ha honom som granne, enligt undersökningen.

LÄS MER: Här kan du ta reda på vad din granne tjänar 

Kunglig glans, händighet, musik och inslag av sport verkar också vara populära inslag att ha runt knuten. Den näst populäraste personen att ha som granne är nämligen Kronprinsessan Victoria, och på tredje plats hamnar hockeylegendaren Peter Forsberg. 

Andra kändisar på top 10-listan är Ernst Kirchsteiger, Måns Zelmerlöw och Carolina Klüft. 

De egenskaper som vi gillar mest hos en granne är, enligt undersökningen, att de är hälsosamma och lånar ut exempelvis verktyg eller matvaror. 

– Bra grannar är viktigt för att trivas. Det är inte bara själva bostaden som gör att man trivs hemma, det är också viktigt att det funkar bra i bostadsområdet, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder i ett pressmeddelande. 

► Svenskarna: Det härt stör vi oss mest på hos våra grannar

Undersökningen visar också att de flesta känner sina grannar, men att skillnaderna är stora beroende på hur gammal man är. Bland unga under 29 år känner knappt hälften sina grannar, jämfört med drygt 90 procent bland dem över 50 år.

De som bor i bostadsrätt tycker minst om sina grannar, enligt undersökningen.