Fakta
Flest med relevanta jobb
Andel i jobb som mot­svarar utbildningen, ett år efter examen. Med ­genomsnittliga månadslöner. 
1. Lokförare (95 procent), 34 000 kronor. 
2. Hushållstjänster och lokalvård (94 procent), 21 500 kronor.
3. Hovslagare (89 procent), 27 900 kronor. 
7. Tandsköterska (85 procent), 24 800 kronor.
Fakta
Störst chans att få jobb
Utbildningar där flest har jobb, ett år efter examen. Med ­genomsnittliga ­månadslöner. 
1. Rådgivare inom bank och finansiering (100 procent), 37 500 kronor. 
2. Elkonstruktör (100 procent), 35 000 kronor. 
3. Bygglovshandläggare (100 procent), 34 200 kronor.
Fakta
Här är sju nykomlingar
Sju nya utbildningar med start under 2015 och 2016
1. Reläskyddsspecialist (Teknik och tillverkning) 
2. Förrättningsassistent (Samhällsbyggnad och byggteknik) 
3. BE@M - Broadcasting, Event and Management (Teknik och tillverkning) 
4. Digital produktion för pedagogisk verksamhet (Data/IT)
5. E-Trainer: Utbildare med IKT-kompetens (Data/IT) 
6. 3D-tekniker (Teknik och tillverkning) 
7. Mejeritekniker

– Jag hade tänkt mig något åt vårdhållet, och tandhälsa är något som det inte ­pratas så mycket om. Jag tyckte det lät kul och lite annorlunda. 

I dag går hon och klass­kamraten Marlene Olsson näst sista terminen på det tre terminer långa tandsköterskeprogrammet på Plushögskolan i Gröndal, Stockholm. Teori varvas med praktik på kliniker.

– Det är bra att man hela tiden lär sig något och sedan får förankra det i praktik, så att man ser att man får nytta av det man läser. Det är bra för motivationen, säger Isabelle.

►LÄS MER: Krogbranschen: Det behövs fler YH-utbildningar

Tandsköterskeutbildningen tillhör de utbildningar där flest får jobb året efter examen och även där störst andel får ett jobb som mot­svarar utbildningen.

– Det finns utbildnings­inriktningar som har bra resultat när det gäller andel i arbete efter examen, men som är dåliga på att få elever i ”rätt”  arbete och vice versa. Lokförare och tandsköterska är stora utbildningar som ligger i toppen vad gäller bägge måtten, säger Kristina Granqvist, press­ansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH.

Det finns också behov av tandsköterskeutbildade ­säljare inom läkemedels­industrin, om man skulle vilja testa något annat längre fram. 

Marlene har redan en fil kand i folkhälsovetenskap, men kompletterar nu med tandsköterskeutbildning, för att få bättre utsikter på arbetsmarknaden.

►LÄS MER: Här kan du hitta en spännande utbildning

– Jag skulle gärna åka till skolor och så, vara med i olika projekt. Drömmen hade varit att samtidigt ­jobba på klinik halva veckan.

I klassen finns fler i hennes situation – som utbildat sig till ett yrke där efter­frågan inte är så stor och som nu får en ny chans på arbetsmarknaden. För suget efter tandsköterskor är stort.

– Det är stor efterfrågan också det märker vi när vi är ute på praktik. Det är många av oss som fått lite halva jobberbjudanden redan. Så man hoppas att lönerna ska trissas upp lite också, säger Isabelle.

Och efterfrågan kommer att finnas även på lite längre sikt. 31 procent av yrkeskåren är i åldern 55–64 år, vilket innebär att stora ­pensionavgångar väntar.