I samarbete med Yougov

Månadens undersökning har genomförts mellan 7 februari och 7 mars. 1 197 personer har svarat.

M slår ut allianssyskon

Det är inte förvånande att Kristdemokraterna och Centerpartiet ligger under riksdagsspärren. Båda partierna har en ostadig väljarbas av få trogna väljare. Dessutom har de varit osynliga mellan bråkande socialdemokrater och dominerande moderater. Mer förvånande är att Folkpartiet inte verkar drabbas av detta. Moderaternas framgång bygger i stor utsträckning på att det går dåligt för allianskompisarna.  Många tidigare KD- och C-väljare taktikröstade i valet förra året.

Stina Morian
Analyschef Yougov

Hade det varit val i dag hade varken Centerpartiet  eller Kristdemokraterna fått plats i riksdagen. Det visar Metros månatliga opinionsundersökning gjord av YouGov. Om något av de partierna hamnar utanför får Alliansen svårt att behålla regeringsställningen. Moderaterna äter nu upp de små borgerliga partierna.
– Förut var de här partierna en länk över blockgränsen. Nu går väljare direkt mellan S och M. Vi ser absolut en utveckling mot ett tvåpartisystem, säger Svend Dahl, statsvetare på Stockholms universitet.
C går sämst med 3,2 procent av väljarna. KD balanserar på spärren med 3,9 procent.
– Två partier med seriösa problem. Jag skulle förvånad om Maud Olofsson (c) inte avgår i år.
Bland övriga partier märks att Sverigedemokraterna bara hade haft 2,8 procent av rösterna om män inte fick rösta.
– Inget annat parti har ens i närheten av lika skev könsfördelning som SD.
Arbetslösheten (24,5 procent) och ekonomi (16,5 procent) anses vara de viktigaste frågorna för väljarna. M är det parti som har störst förtroende bland väljarna inom dessa frågor.
– Här är Håkan Juholts största utmaning, att ta tillbaka dessa klassiska ­socialdemokratiska parad­grenar, säger Svend Dahl.