Budskapet på den nya Sverige-knappen ska visa att bäraren är vänligt inställd till nyanlända.

– Jag tror det kan behövas, att det finns många omkring en i samhället som faktiskt är vänligt inställda. Annars kan du lät få uppfattningen om du bara läser tidningar och lyssnar på debatten att det inte är så, säger Thomas Bergman, 37, upphovsman till knappen.

► LÄS MER: 5 000 har dragit tillbaka asylansökan i år: ”Blev inte som de tänkt sig”

Initiativet är partipolitiskt och religiöst obundet och när han kom på idén var det med inspiration av märken som Rosa bandet och Rör inte min kompis.

– Jag kom på det förra hösten, runt jul när det var så otroligt mycket debatt och skriverier. Jag tänkte ”Vafan, det borde finnas någon symbol du kan bära för att visa att du kan hjälpa till”, säger Thomas Bergman.

►LÄS MER: Sara, 20, lär asylsökande svenska: ”Vårt ansvar att hjälpa till”

För honom har knappen två syften. Dels visar den för alla att bäraren står för budskapet, dels kan den fungera som en rent praktisk hjälp för nyanlända som behöver hitta någon att ställa frågor till eller få hjälp av. Men enligt Thomas Bergman är det upp till bäraren att fastställa sitt eget engagemang.

– Du får välja själv hur mycket du pallar att hjälpa till. Det är inget obligatoriskt. Att du bär knappen gör dig inte till någon officiell representant för någonting.

► LÄS MER: Sajt hjälper nyanlända att få jobb

Knapparna har precis börjat säljas, för 20 kronor styck och än så länge finns det inga intäkter att prata om. Men om initiativet tar fart så kommer en eventuell vinst att gå till välgörenhet.

– Poängen är inte att tjäna pengar utan att göra en bra grej. Det kommer absolut att gå till något sådant om det tar fart, om det skulle bli ett överskott.

►Här kan du köpa knappen

Thomas tips: Så kan du hjälpa

1. Säg ”hej”

– Det kan vara så enkelt som att säga hej till någon på bussen eller gå fram och hjälpa någon som ser lost ut.

2. Lär någon svenska

– Jag tycker appen ”Let's talk” är bra, även om den har ett kommersiellt syfte. Du blir ihopparad med en nyanländ och får chatta med den personen. Det är enkelt och kräver inte så mycket tid.

3. Kontakta en organisation

– Vill du ta ett steg längre så finns det massa organisationer. Mentor, är en sådan som inte specifikt riktar sig mot nyanlända men som låter dig vara mentor för unga människor. Refugees welcome är ett annat exempel på en organisaiton.

4. Lär känna någon.

– Så fort du bara pratar med en person så är det inte en främling längre. Det är just det främmande som många är rädda för. Min idé är bara en liten del i att bygga de här banden mellan människor.