Om undersökningen

I Yougovundersökningen fick deltagarna svara på frågor om tatueringar, bland annat om de hade en tatuering, om de övervägt att skaffa fler eller om de ångrar sig. Totalt deltog 1542 personer i undersökningen som genomfördes 8-12 oktober i år. 

Det är fler kvinnor än män som är tatuerade, 23 procent respektive 17 procent. Och det är främst yngre människor som går och tatuerar sig. Bara 10 procent av personer mellan 50 och 74 har uppgett att de är tatuerade.

Av den totala andelen tatuerade uppgav 19 procent att de ångrar sig, av dem överväger nio procent ta bort tatueringen. 

De flesta av de som uppgett att de är tatuerade, 44 procent, har bara en tatuering. 

Av de som svarat att de ville tatuera fick följdfrågan: 

Vilket/Vilka motiv önskar du på en tatuering? 

Partnerns namn:  3 procent
Barn/Barnbarns namn: 21 procent
Djur: 17 procent
Blommor: 10 procent
Drake: 5 procent
Religiösa/Andliga symboler: 10 procent
Viktiga datum: 7 procent
Vikingasymboler: 6 procent
Asiatiska tecken: 4 procent
Annat: 48 procent
Vet ej: 11 procent

I en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro svarade 20 procent att de har en tatuering. Intresset för tatueringar är stort, enligt undersökningen överväger en fjärdel, 26 procent, att gadda sig. 

Men 48 procent av dem är inte helt klara på vad de vill ha för motiv. Men 21 procent har uppgett att de kan tänka sig att gadda in sina barn eller barnbarns namn. Totalt 20 procent svarar att de kan tänka sig en blomma och religiösa eller andlinga symboler. Därefter vill 17 procent tatuera in ett djur på kroppen. 

Enligt Yougovundersökningen kan 17 procent tänka sig en tatuering med djurmotiv. 

Enligt Yougovundersökningen kan 17 procent tänka sig en tatuering med djurmotiv. 

Metro

Foto:

Endast tre procent uppger att de kan tänka sig att tatuera in namnet på sin partner. Just det sistnämnada motivet är det många som genomgår laserbehandlingar för att ta bort. 

– Man märker ju att det är jobbigt för dem som vill ta bort sina ex namn, säger Karolina Björkander, laserterapeut på Stockholms laserklinik. Tillsammans med Karin Ericson driver hon Stockholms Laserklinik dit kunderna kommer för att lasra bort sina tatueringar.   

Karolina Björkander.

Karolina Björkander.

Privat

Foto:

För ungefär var femte person, 19 procent, ångrar sina tatueringar. Av dem kan nio procent dessutom tänka sig att genomgå laserbehandling. 

– Jag tror att alla människor nästan förr eller senare ångrar dem. Sen gör inte alla något åt det. Vi har väldigt brokig samling människor som kommer hit, säger Karolina Björkander. 

► LÄS MER: Här är tatueringarna vi oftast ångrar

Anledningarna till varför de vill ta bort dem varierar. En del har precis fått barn och vill ta bort tatueringen de gjorde när de var yngre eftersom den inte passar in i deras nya liv. Eller för att de gjort den på fyllan utomlands. Andra gör det för att tatueringen är ett hinder: 

– En kund hade många tatueringar på kroppen, han berättade att han gillade de flesta. Men att han inte kunde ha dem på halsen, för de var synliga och att han ville kunna söka jobb, säger Karolina Björkander.

► LÄS MER: Därför har Rune, 89, skaffat sin första tatuering

Att ta bort en tatuering är en process som tar tid. Vid det första besöket analyseras tatueringen, storleken, hur mycket färg det är i det samt bärarens hudfärg. Utefter det tar kliniken fram en tidsplan med det antal behandlingar som behövs. 

Vissa tatueringar blev inte som kunden tänkt sig, det kan vara fel storlek, stavfel eller att den med tiden blivit otydlig. De vanligaste motiven kunder vill ta bort nuförtiden är tatueringar med tribalmotiv: 

– De är ute, de sitter på armen eller i svanken. Och de vill folk ha bort, säger Karolina Björkander. 

► LÄS MER: Pappa tatuerar hörapparat – vill stödja sin döva dotter Charlotte, 6