Fakta

Fredrik Etoall

Ålder: 35

Bor: Stockholm

Familj: En sambo

Yrke: Fotograf, både med reklamproduktion, att bygga artister och egna

konstprojekt.

Instagram: @etoall

GLOBALA VINNARE 2015

City Soul: Hugo Takemoto med "O meio faz o homem ou o homem faz o

meio?" - Brasilien

City Love: Mark Mervai med "Make love not war" - internationellt

City Secret: Eduard Gordeev med "Foggy Lisbon" - Ryssland

140173 bilder laddades upp av 35031 deltagare runtom i världen. Av

dessa var 7860 bidrag från Sverige.

Deltagande länder var Sverige, Finland, Nederländerna, Italien,

Portugal, Ryssland, Belgien, Kanada, Mexiko, Colombia, Ecuador, Chile,

Nicaragua, Puerto Rico, Brasilien, Dominikanska republiken och Peru.

De tre globala förstaprisvinnarna som utsetts av den globala juryn får

en 5-dagars fotoexpedition till Indien under 2016.

Förra året var en av vinnarna svensk, Malin Jochumsen, som fick åka

till New York.

 

Metro förhörde sig om juryarbetet. De var bara fem i juryn med det delikata arbetet att av hundratalet bilder välja ut tre globala vinnare i årets Metro Photo Challenge. En av dem var svenska Fredrik Etoall, som fick giget efter att i flera år ha tillfrågats om att vara i den svenska juryn.

- I år sa jag att den internationella juryn vore väldigt kul så då skickades mitt namn in. Ganska omgående fick jag respons från Chile som har hand om den att de skulle tycka att det vore roligt, säger han.

Juryn gav betyg på mellan 1 och 5 till bilderna, och Fredrik Etoall delade ut tre femmor, varav en gick till förra årets svenska vinnare Malin Jochumsen ­ även om det inte räckte till seger i år ­ och en till Mark Mervais vinnarbild ²Make love not war² i kategorin City love.

- Den bilden känns väldigt på riktigt. Man försöker ju granska den och tänka ²hur har de tagit bilden, har de arrangerat den² och så vidare, och det behöver inte vara negativt. Men den här bilden är ärlig och ger ett härligt intryck. Man ser att fotografen står väldigt nära men ändå inte är närvarande i bilden och det tycker jag är ett bra tecken.

Om startfältet generellt säger han att han förvånades över att vissa bilder ens kommit till finalen, men att Sverige gjorde väldigt bra ifrån sig ­ två av dem så bra att han nästan trodde att de skulle ta hem det.

* Vilka då?

- Det tror jag inte att jag får avslöja...

Fredrik Etoalls egen fotografkarriär började när han som tolvåring smugglade in en kamera på Guns 'n' Roses konsert i Stockholm 1992.

- Jag insåg hur viktigt det var att få med kameran och föreviga detta stora ögonblick, så det var någonstans där det började. Sen började jag bygga egna kameror, Camera Obscura, men det var först när jag var sexton, säger han.

Och som blott 18-åring blev han lärling och assistent hos fotograflegenden Christer Strömholm.

- Det var vår första fotograf som blev professor i ämnet ­ det var väl han och Lennart Nilsson som var världens största. Det var tur för han var väl 79 eller så då och det var några av hans sista år i livet, säger Fredrik Etoall.

Hur det går med årets vinnares karriärer återstår att se, men de får nu i alla fall chansen att sätta sina talanger på prov på en fotoexpedition till Indien.