Fakta hudcancer

Malignt melanom kan förekomma var som helst på kroppen. Kvinnor får oftast sjukdomen på underbenen och män oftast på bålen. Vanliga första symtom är att ett födelsemärke börjar växa, klia, blöda eller ändra färg och form. Även nya förändringar som inte tidigare funnits kan uppträda.

Källa: Cancerfonden. 

Guide: Så kollar du om dina födelsemärken är farliga – 7 steg

Kontrollera din hud en gång i månaden för eventuella förändringar eller fläckar med misstänkt utseende.

Din kontroll ska omfatta hela kroppen både fram- och baksida, med särskild fokus på områden som exponerats för solen. Stå framför en stor spegel med en liten handspegel för områdena som är svåra att se.

1. Undersök ansiktet, inklusive näsa, läppar, mun samt titta på och bakom öronen.

2. Kontrollera hårbotten genom att använda en kam och dela på håret. Om du har lite hår var noggrann med att kontrollera hela skalpen.

3. Granska handryggarna, handflatorna och områdena mellan fingrarna.

4. Därefter undersöker du halsen, bröstet och överkroppen. Kvinnor: Kom ihåg att kontrollera mellan och under brösten.

5. Böj på armbågen för att kontrollera överarm och armhåla.

6. Använd handspegeln för att undersöka nacka och hela ryggen.

7. Granska dina skinkor och baksidan av benen. Avsluta med att titta mellan dina tår och på fotsulorna.

Källa: Euromelanoma.

 

Varje år drabbas flera tusen svenskar av hudcancer och år 2013 fick 3 276 personer i Sverige malignt melanom. Antalet fall har ökat på senare år och sjukdomen är nu bland de vanligaste cancerformerna i landet, enligt Cancerfonden.

Risken för malignt melanom ökar hos personer som har utsatts för intensivt solande och fått många brännskador av solljus.

– Men många av oss solar även i vardagen, när vi går hemma i trädgården eller när vi är på jobbet, säger Ada Girnita, överläkare vid hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset Solna.

►LÄS MER: Cancersjuka Annica, 34, sprang för alla som inte kan

En undersökning som genomförts av hudläkarinitiativet Euromelanoma visar att många yrkesgrupper utsätter sig för UV-strålning även på arbetstid. De yrkesgrupper som i mätningen exponerades mest för UV-strålning var mätingenjör, följt av parkingenjör och barnskötare.

Minst solljus fick deltagarna i yrkeskategorierna politiska tjänstemän och receptionister. Men även yrkesgrupper som får lite sol under arbetspasset kan vara i riskzonen för att bränna sig under arbetsdagen.

– På våren och sommaren kan skandinaver, som generellt har känslig hud, bränna sig redan efter ett par minuter vid en lunch på en uteservering i solen. Med upprepad sådan solexponering under många år ökar risken för att utveckla hudcancer. Därför är det viktigt att alltid skydda sig när solen är som starkast, oavsett om du är hemma eller på jobbet, säger Ada Girnita i ett pressmeddelande.

►LÄS MER: Här är ställena där vi oftast får hudcancer