Så säger lagen


Enligt diskrimineringslagen får man inte som företag diskriminera kunder efter kön eller andra diskrimineringsgrunder. Det kan dock enligt lagen vara så att någonting som räknas som könsdiskriminering är tillåtet om "det har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet.".

Källa: 
Diskrimineringslagen

 

På restaurangen på Nebbebodagården i Olofström möts besökaren av en ovanlig skylt. Lunchbuffén kostar 85 kronor för män och 75 kronor för kvinnor. Det är inget tryckfel, så står det också på restaurangens webbsida, någonting Blekinge    läns tidning också skrivit om. 

► LÄS MER: Kristina, 59, betalar mer än sin man – för samma frisyr
 

Ivan Todorov äger restaurangen och berättar för Metro att han fick idén för att det främst var män som besökte restaurangen.

– 90 procent av gästerna är killar, ytterst få tjejer kommer och äter. Vi har även märkt att tjejerna som kommer och äter inte äter lika mycket, säger han.

Att låta kvinnor betala mindre än män kan bryta mot lagen. Men hittills har ingen anmält Ivan och han är heller inte särskilt rädd för att det ska hända. För Ivan är det inte diskriminering utan positiv särbehandling, och det är priserna för kvinnor som sänkts och inte priserna för män som höjts.

– Jag tycker att det är större lagbrott att kvinnor tjänar mindre än män. Ska inte kvinnor kunna njuta i lugn och ro och kunna komma ut från jobbet så är ju det ett större brott, så att säga.

Ivan är aktiv inom Vänsterpartiet och tror att det har bidragit till hans sätt att tänka. 

– Jag tycker att kvinnor kan gå gynnas någon gång. När de går till frisören betalar de mer än män, och att kvinnor tjänar mindre än män vet vi ju alla. Någon gång kan de få det lite billigare.

► LÄS MER: DO tar strid för könsöverskridande