Årets Roskildefestival är i full gång och så även öldrickandet. Arrangören uppskattar att det dracks upp emot en miljon liter öl under festivalen för två år sedan, och i år är tanken att man ska tillvara på en del av restprodukterna.

LÄS MER: Det här funkar mot baksmällan – och det här funkar inte

Under årets festival driver nämligen den danska intresseorganisationen Landbrug & fødevarer kampanjen ”Fra pis till pils”, som går ut på att ta tillvara på besökarnas kiss för att återanvända det i ölproduktion, rapporterar SVT Skåne. 

Organisationen kommer att samla in mellan 100 000 och 200 000 liter urin, som sedan ska användas för att gödsla åkarna där det växer malt – en av huvudingredienserna i öl.

LÄS MER: Nu kan du duscha håret med öl

Malten från just de skördarna ska sedan användas för att ta fram ett särskilt hållbart öl, som man planerar att sälja på Roskildefestivalen 2017. 

– Vi samarbetar med Landbrug & fødevar i det här projektet eftersom Roskildefestivalen ju är ett test för framtida, hållbara lösningar. I stället för att urinen fraktas bort till rening tas den tillvara för något väldigt konkret och hållbart, säger Christina Blide, talesperson för Roskildefestivalen, till Landbrug & fødevarer.