Säkerhetsfakta barnhjälmar

Småbarnshjälmar med grönt spänne  löser ut om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen i samband med lek.

Hjälmarna har en annan CE-märkning än vanliga cykelhjälmar. En småbarnshjälm uppfyller kraven i standarden för småbarnshjälmar, SS-EN 1080.

En vanlig cykelhjälm ska sitta kvar  även om den utsätts för mycket stora krafter och har därför ett spänne som inte får lösa ut förrän vid 50 kilos belastning.

Det gröna spännet löser däremot ut  redan vid 9-14 kilos belastning och rycket när man blir hängande räcker till för att spännet ska lösa ut redan för små, lätta barn.

Folksam har testat 18 cykelhjälmar som alla är CE-märkta och därmed klarat dagens lagkrav. Här är de fem bästa hjälmarna, enligt testet.

Bell Stoker MIPS, Giro Savant MIPS, POC Octal AVIP MIPS, Spectra Urbana MIPS och Hövding 2.0.

Källa: Folksam

Det var i lördags som pappan hittade sin tolvårige son livlös i en klätterställning vid en skola i Njurunda i Sundsvall.

Tolvårig pojke ströps i lekställning – hittades livlös av sin pappa

Pojken ska ha klättrat i ställningen när han plötsligt fastnade i ett hål och blev hängandes i sin cykelhjälm. När pappan kom till platsen tog han ner pojken och påbörjade hjärt- och lungräddning. Han fördes till Karolinska sjukhuset där han fortfarande vårdas för de allvarliga skadorna.

På sin Facebook har pojkens pappa gått ut med en uppmaning till andra föräldrar att kontrollera att barnens hjälmar har ett grönt säkerhetsspänne.

Klas-Gustaf Andersson vid Sveriges tekniska forskningsinstitut, som utför provning och certifiering av hjälmar, menar att bland det viktigaste av allt är att prata med sitt barn och försöka få dem att förstå när de ska använda hjälm och när de inte ska göra det.

Det gröna spännet löser nämligen ut om barnet skulle fastna med hjälmen. Spännet löser ut redan vid 9-14 kilos belastning, medan en vanlig cykelhjälm inte gör det förrän vid 50 kilos belastning, enligt Folksam, som har gjort  ett stort test  av barnhjälmar.

– Det finns alltid en risk att de springer in på en lekplats eller vill klättra i träd. Om hjälmen fastnar i till exempel en grenklyka så ska det gröna spännet lösa ut. Och hjälmen har samma stötdämpande förmåga som en vanlig cykelhjälm, säger Klas-Gustaf Andersson.

Få cykelhjälmar håller måttet

Helena Stigson, trafikforskare på Folksam, säger att deras rekommendation är att barn upp till sju år ska ha hjälm med grönt spänne.

– Som forskare blir jag beklämd över att man inte kan erbjuda fler hjälmar med grönt spänne. Det är lätt att säga att barn ska ha hjälm när de cyklar och ta av den när de leker, men det gör ju inte barn, säger Helena Stigson.

När man väljer hjälm till sitt barn är det viktigt att se till att den täcker så stor del av huvudet som möjligt.

– Gärna tinningsregionen och bakhuvudet också, säger Helena Stigson.