Så gick det till

RÅNET

Strax efter klockan halv nio får polisen larm om att Westra Wermlands Sparbank i Töcksfors rånats. Tre män med automatvapen försvinner från platsen i en vit Volvo.

JAKTEN

Norska polisen larmas och bevakningen vid gränsen förstärks. Snart inriktas jakten på ett större område i Värmland. Helikoptrar och nationella insatsstyrkan kallas in.

FLYKTBILEN 

Volvon påträffas utbränd på en skogsväg nära norska gränsen. Den visar sig vara stulen. Polisen får uppgifter om att rånarna fortsatt i ny, falskskyltad Volvo.

Rånarna agerade iskallt.

Två av dem gick in i banken – samtidigt som den tredje höll vakt utanför.

På vägen ut tog rånarna med sig en kvinnlig bankanställd som sköld.

– Det kändes som om de hade gjort det här förut, säger ett vittne till Metro.

Klockan 8.32 i går morse kom larmet om att banken i värmländska Töcksfors utsatts för ett rån.

Två maskerade män slog sig in genom bankentrén med hjälp av en slägga. En tredje stod vakt utanför med en AK 4 i handen.

– Rånaren som vaktade utanför var hur kall som helst. Det märktes att han ville synas för att varna nyfikna, berättar vittnet.  

Efter bara några minuter inne på banken kom de två rånarna ut med två stora plastpåsar med kontanter. Med sig hade man en kvinnlig bankanställd. Enligt uppgifter till Metro hade hon fått ta emot minst ett slag i ansiktet. 

Rånarnas första flyktbil hittades bara några kilometer från den norska gränsen.

– Det ligger nära till hands att de försöker ta sig över till Norge. Den norska polisen är larmad och står på tårna. Men just nu lutar vi åt att rånarna ligger och trycker någonstans i Värmland, säger polisens presstalesman Leif Hultman.

I går eftermiddag sattes den nationella insatsstyrkan in i jakten på rånarna och skolgården i Töcksfors gjordes om till landningsplatta för polisens helikoptrar. Sent i går kväll pågick rånarjakten över hela Värmland.

Den kvinna som användes som sköld ska inte ha fått några allvarliga fysiska skador. Det finns inga uppgifter om hur mycket pengar rånarna kom över.