Med 11,5 liter per person och år äter svenskarna näst mest glass i hela Europa. Bara finländarna älskar den frysta desserten mer. Och i jämförelse med USA är Sverige blekare än en Vaniljpuck – amerikanerna äter nämligen dubbelt så mycket glass per person och år.

Det var från andra sidan Atlanten som trenden med fabrikstillverkad glass kom till Sverige på 1930-talet. Ett par decennier senare slog trenden igenom på allvar och det var även då som GB Glace-fabriken i sörmländska Flen startades. I dag är den Skandinaviens största och tillverkar 50 miljoner liter glass varje år.

– Just nu har vi som mest att göra och går fyrskift, men säsong och väder gör att det ser olika ut under året. Vi tillverkar även olika glassar varje dag beroende på efterfrågan från butikerna, säger implementeringschefen Mia Heinonen.

Totalt arbetar 230 personer på glassfabriken i Flen, inklusive säsongsanställda. Efter det att maskinerna programmerats består en stor del av jobbet i att kontrollera tillverkningen.

– Det är ett hantverk. Att mixa själva glassen, ställa in maskinerna rätt, få den exakta temperaturen och så vidare – det är inte så enkelt som det låter, säger produktionschefen Minna Stucki.