Snabbaste kommunerna

Stockholms, Stockholms län 20,7 Mbit/sekund

Solna, Stockholms län 20,2 Mbit/sekund

Sigtuna, Stockholms län 19,4 Mbit/sekund

Karlstad, Värmlands län 18,9 Mbit/sekund

Huddinge, Stockholms län, 18,4 Mbit/sekund

Sundsvall, Västernorrlands län 18,3 Mbit/sekund

Upplands Väsby, Stockholms län 18,1 Mbit/sekund

Göteborg, Västra Götalands län 17,9 Mbit/sekund

Sollentuna, Stockholms län, 17,9 Mbit/sekund

Malmö, Skåne län 17,6 Mbit/sekund

Långammaste kommunerna

Arvidsjaur, Norrbottens län 5,3 Mbit/sekund

Malå, Västerbottens län, 5,6 Mbit/sekund

Sorsele, Västerbottens län, 5,8 Mbit/sekund

Arjeplog, Norrbottens län, 6,4 Mbit/sekund

Krokom, Jämtlands län, 7,9 Mbit/sekund

Högsby, Kalmar län, 7,9 Mbit/sekund

Filipstad, Värmlands län 8,2 Mbit/sekund

Pajala, Norrbottens län, 8,2 Mbit/sekund

Heby, Uppsala län, 8,5 Mbit/sekund

Jokkmokk, Norrbottens län, 8,6 Mbit/sekund

Källa: Bredbandskollen. Resultaten baseras på drygt 6,8 miljoner mätningar gjorda med Bredbandskollens appar för mobil och surfplatta under 2013 och 2014. Bredbandskollen är en tjänst från .se-stiftelsen som låter dig mäta din verkliga uppkopplingshastighet.

Snabbaste mobilsurfet får du i Stockholms kommun och Solna, men ökningen är snabbast i glesbygd. I Dorotea i Västerbotten och Bräcke i Jämtland har till exempel den mobila surfhastigheten femdubblats förra året. 

– De nya 4G-nätverken har ökat både hastighet och täckning eftersom man fått tillgång till de gamla analoga tv-frekvenserna, säger Rickard Dahlstrand, projektledare för Bredbandskollen till Metro.

Han menar att utbyggnaden av 3G-nätet var ett sätt att punktvis bygga ut kapaciteten på platser där många människor rörde sig medan 4G har en helt annan räckvidd. Operatörernas kartor skryter nu om täckning i hela södra Sverige.

– Det är ju fantastiskt om man jämför med för några år sedan, men det finns väldigt mycket platser där man inte lyckats och där det sitter folk och svär med sina smartphones.

Till skillnad från många andra länder med en eller två dominanter har vi i Sverige en hård konkurrens mellan fyra operatörer – all reklam i tv för surfabbonnemang i tv är ett mått på hur konkurrensutsatt marknaden är. Det innebär också att det pågår ett krig om kunder som ibland gör att folk skriver upp sig på tjänster de kanske inte förstår, menar Rickard Dahlstrand. 

Om du tidigare haft en fast lina där du betalar per månad och inte för vad du använder och byter till mobilt bredband kan det bli en chock.

–  Du kanske surfar som du normalt gör och så tipsar någon dig om Netflix eller SVT Play, då hinner du kolla på 1,5 avsnitt och sen är din förbrukning slut.

Vad tror du att vi kommer få se i nästa års rapport?
– Jag hoppas att operatörerna använder pengarna för att fortsätta få upp prestanda och kapacitet där de inte har lika mycket kundunderlag, säger Rickard Dahlstrand.

LÄS HELA RAPPORTEN FRÅN BREDBANDSKOLLEN