Lukter, förbud och lagen

Tobak: Sedan 2005 är det förbjudet att röka på krogar och restauranger i Sverige.

Snus: Prillorna har precis förbjudits på Gammliavallen under Umeå IK:s matcher i damallsvenskan. Sedan tidigare är herrallsvenska Kalmars Guldfågeln Arena tobaksfri, precis som Camp Nou i Barcelona.

Durian: Den förbjudna frukten som är känd för sin, enligt många, förfärliga lukt är portad från allmänna platser och kollektivtrafik i en del asiatiska länder,

Parfym: Starka dofter kan framkalla astmaanfall och allergiska reaktioner hos känsliga personer. Vårdpersonal uppmanas ofta att inte spreja på sig parfym.

I Uppland ska nu landstingsanställda ta mått och steg för att inte lukta snus. Men hur ser det ut i andra landsting?

– Det finns ett samtal igång kring hur landstinget i Värmland ska förhålla sig till snuslukt och ska även det skrivas in som en ordningsregel. Vi är inte där än, säger Annica Lidén, personalansvarig på landstinget i Värmland, till P4 Värmland.

I Kronobergs län har man redan liknande regler för vårdpersonal:

– Inom vissa behandlingar blir man extremt känslig för olika dofter. Därför ska de som vårdas, behandlas och som arbetar i våra lokaler inte mot sin vilja utsättas för tobaksrök, snus- eller röklukt, säger pressekreterare Stefan Ahlrik.

I Kalmars län säger policyn att "snus inte accepteras i patient-, elev- och kundnära situationer". Samma gäller Östergötland men enligt pressansvarig har man inga specifika regler för just snuslukt. Även Jönköping har förbud mot tobaksbruk vid möten med patienterna.

På andra håll är ett snusluktsförbud inte aktuellt.

– Nej, det har inte förts några sådana diskussioner här, säger Magnus Nelin, presstalesperson för landstinget i Stockholm.

►LÄS MER: Politikerna vill förbjuda dig att lukta snus

Västra götaland-regionen har inte heller några planer på att införa snusluktsförbud. 

– Vi har ingenting sånt på gång eller har ens diskuterat det, säger en kommunikatör på presstjänsten.

Däremot är regionens vård sedan 2008 helt doftfri, vilket innebär att anställda inte får ha på sig pafym eller annat som avger stark lukt.

Vare sig Blekinge, Skåne-regionen eller Region Jämtland-Härjedalen har haft någon diskussion om snuslukt.