Fakta: Dra själv eller ställ ut

Julgranar räknas som grovavfall. Bor man i flerfamiljshus ska granen därför lämnas i grovsoprummet. Det är bra om man klipper ner granen och lägger den i en sopsäck, då tar den mindre plats och barrar inte.

I Stockholm finns särskilda insamlingsplatser för julgranar. Ett annat sätt att göra sig av med granen är att åka till återvinningscentralen med den.

I en del kommuner, exempelvis Falun och Motala, tas julgranarna om hand genom speciella insamlingsturer som ordnas av till exempel sophämtningsföretag eller kommunen.

Information om hur det fungerar där du bor kan du hitta på kommunens hemsida.

Källor: Kommunala hemsidor

Om det var lätt att ta hem och klä granen är det mindre roligt att göra sig av med den. Boende i flerfamiljshus kan inte alltid utgå från att det finns plats i grovsoprummet. En del gör det då lätt för sig och dumpar granen vid närmaste återvinningsstation för förpackningar. Men berg av risiga granar runt containrarna är inget som uppskattas av företaget Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI).

– Det blir svårt att komma fram, både för dem som ska återvinna sina förpackningar och för våra städare. Och de högre kostnader vi får för att hålla snyggt läggs i sin tur på de ketchupflaskor, schampoflaskor och barnmatsburkar som folk köper, säger Annica Dahlberg, informationschef vid FTI.

FTI:s vädjan till alla som städar ut julen är att göra sig omaket och ta granen till en kommunal återvinningscentral eller en tillfällig plats som kommunen anvisat.

– Ett gott råd är att titta på kommunens hemsida, säger Annica Dahlberg.

Genom att hiva på rätt ställe bidrar man också till att julgranen blir värme eller el. Om alla tre miljoner sålda julgranar återvinns räcker energin till att värma ungefär 4 000 lägenheter eller 1 200 villor under ett år.