Fakta: Rekordtallens historia

941 – Ormskinnstallen, kallad Adonis, gror till ett tallskott. Det bysantinska imperiet är på sin höjdpunkt. Från Norden når vikingar fram till Svarta havet.

1041 – Adonis 100 år. I Kina publiceras en bok som beskriver krut.

1191 – Adonis 250 år. Universiteten i Oxford och Paris har grundats. Det tredje korståget krigar i det heliga landet.

1441 – Adonis 500 år. Det ottomanska riket invaderar Grekland. I Sverige hålls den första riksdagen i Arboga. Johan Gutenberg kommer snart att testa sin första tryckpress.

1691 – Adonis 750 år. Isaac Newton har formulerat sina lagar om rörelse. Glass, te och kaffe introduceras i Europa.

1941 – Adonis 1 000 år. Andra världskriget rasar. Grekland är ockuperat av Nazityskland, Italien och Bulgarien.

Källa: Stockholms universitet

Det finns uppgifter om olivträd i Medelhavsländer som levt sedan Jesu tid, men deras ålder är inte bekräftade av forskare, påpekar dendrokronologen Paul J Krusic på Stockholms universitet. Detsamma gäller uppgifter om andra flertusenåriga träd i Europa.

Paul J Krusic ledde expeditionen som hittade ormskinnstallen (Pinus heldreichi) i en skog långt upp i Pindosbergen i norra Grekland. Även forskare från universitetet i Mainz och universitetet i Arizona var med om upptäckten.

De döpte trädet till Adonis, efter skönhetens gud i den grekiska mytologin.

Tallens ålder är fastställd med dendrokronologi, en metod att datera trä med hjälp av årsringar. I det aktuella området finns ett dussintal tusenåriga träd.

– De här träden ger oss information om klimat- och miljöhistoria. Jag håller just nu på med att analysera data, säger Paul J Krusic till TT.

Borrkärnan från barken till mitten av stammen på rekordtallen är en meter lång och har alltså 1 075 årsringar. Därmed passerades en bosnisk tall i Italien som varit med i 996 år, enligt Paul J Krusic.