– På vintern står vi på tårna, säger Jonas Rydberg, socialchef på Stockholms stadsmission.

Fakta: Härbärgen

I Luleå öppnar härbärget för utsatta EU-medborgare även dagtid om det är kallare än minus 20 grader ute.

I Stockholm finns projekt Vinternatt som också riktar sig till EU-medborgare, de erbjuder sovplatser främst i kyrkor och när temperaturen sjunker under minus sju erbjuder de extra sovplatser.

Stadsmissionen i Malmö uppger att de har fullt på sitt vanliga härbärge oavsett utomhustemperat.

St. Johanneskyrka i Malmö har öppet nattetid hela vintern, både flyktingar och EU-medborgare har använt sig av platserna.

Källa: Svenska kyrkan, Luleå kommun, Magnus Helmner vid Vinternatt

– På vintern står vi på tårna. Alla som vänder sig till oss får säng för natten, det är jätteskönt, säger Jonas Rydberg, socialchef på Stockholms stadsmission.

Stockholms stad har tak över huvudet-garanti för personer med personnummer som tillhör kommunen. De många EU-medborgare som sovit längs med gatorna i huvudstaden ingår inte i garantin utan erbjuds sovplats via Vinternatt, som drivs av Stockholms stad och Stadsmissionen. Även kyrkor och moskéer bidrar med sovplatser i Stockholm.

I Malmö har kommunen öppnat en akut-värmestuga på grund av kylan. Den huserar i Crossroads lokal och ska vara öppen fram till natten mellan lördag- och söndag, med eventuell förlängning, berättar Liv Palm, enhetschef på Crossroads i Malmö. Filadelfiakyrkans nya natthärbärge i samarbete med kommunen riktar sig till EU-medborgare och har hittills bara varit fullbelagd vid några tillfällen.

I Luleå har Ria:s härbärge hittills inte behövt neka någon sovplats, och det andra härbärget som öppnat för EU-medborgare är inte fullt, berättar Carin Johansson, enhetschef vid socialförvaltningen i Luleå.