Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

47,5 procent av USA:s väljare säger sig i nuläget stödja Demokraternas Hillary Clinton medan 42,9 procent vill se Republikanernas Donald Trump som president, enligt ett genomsnitt av aktuella mätningar.

Clinton leder i de flesta av de viktiga så kallade vågmästardelstaterna, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet, men Trump har övertaget i Iowa och Arizona. För att vinna valet krävs minst 270 så kallade elektorsröster. I nuläget beräknas Clinton ha stöd av 260 och Trump 165. När det gäller 113 elektorsröster anses opinionsläget vara för jämt för att kunna avgöra.

Samtidigt är varken Trump eller Clinton särskilt populär. Enbart 37 procent av amerikanerna säger sig ha en positiv syn på Trump medan 59 procent är av motsatt åsikt. I Clintons fall har 44 procent en positiv syn medan 53 procent är negativa.

64 procent av amerikanerna anser att USA utvecklas i fel riktning och bara 14 procent anser att kongressen gör ett bra jobb.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

Fakta: Den senaste skandalen

Donald Trump befann sig i Los Angeles 2005 för Emmygalan när han blev upplockad i en buss som användes för att göra reklam för tv-programmet "Access Hollywood", ett nöjesprogram som handlar om kändisar och händelser i främst Hollywood.

I bussen fanns, förutom Trump och programledaren Billy Bush, inspelningspersonal. När bussen når studion hoppar kameramännen av för att filma när Trump och Bush kommer ut ur bussen. Inne i bussen berättar Trump att han stött på gifta Nancy O'Dell och tagit med henne för att handla möbler. Där verkar de upptäcka skådespelaren Arianne Zucker, som ska föra Trump och Bush till inspelningen av "Våra bästa år", där Trump ska göra ett gästspel.

Då hörs Trump säga:

"Jag måste ta några Tic-tacs (mintpastiller), utifall jag skulle börja kyssa henne. Du vet jag är per automatik attraherad av vackra (kvinnor) – jag börjar helt enkelt kyssa dem. Det är som en magnet. Jag kysser bara, jag väntar inte. När du är en stjärna låter de dig göra det. Vad du vill. Ta tag i fittan. Du kan göra vad som helst".

Fakta: Valkalendern i USA

19 oktober: Tredje och sista debatten mellan presidentkandidaterna, i Las Vegas i Nevada.

8 november: Presidentval, kongressval samt en rad lokala val.

20 januari 2017: USA:s 45:e president tillträder.

Ordduellen i Saint Louis befäste med all önskvärd tydlighet att den pågående valrörelsen är en av de mest hätska USA någonsin skådat. Förolämpningar, hot om fängelse och frågor om Trumps inspelade sexistiska uttalanden haglade i luften. Nu återstår enbart en debatt, i Nevada den 19 oktober, innan väljarna går till urnorna den 8 november.

– Det kommer att bli fortsatt smutsigt. Med debatten visade Trump var han står, hans budskap är att Hillary Clinton är någon som man inte bör gilla av flera skäl, säger statsvetaren Alexander Theodoridis, som är verksam vid University of California och University of Virginia, till TT.

– Men åsikten att Hillary Clinton bör sitta i fängelse för sin e-posthantering är inget som den genomsnittlige amerikanen delar, även om Trump får gehör för den på sina kampanjmöten.

"Rasistiska element"

Uppgifterna om republikanen Trumps sexistiska skryt dominerade dygnen före debatten och fick en mängd framstående republikaner att dra tillbaka sitt stöd för honom. Affärsmannens förhållandevis starka insats framför tv-kamerorna kan ha räddat kampanjen, men chansen till valseger bedöms som mycket liten. Redan innan sexpratsinspelningen offentliggjordes hade demokraten Clinton dragit ifrån i opinionsmätningarna.

– Det är extremt osannolikt att Trump vinner valet. . . För Clinton gäller det att inget dramatiskt händer nu, hennes kampanj behöver behålla kursen och säkerställa att folk går och röstar, säger Theodoridis.

Men som expert på väljares beteenden säger han sig vara orolig över hur retoriken och strategierna i årets valrörelse påverkar den amerikanska demokratin, för vad som blir det "nya normala" i ett USA där polariseringen bara ökar.

– Objektivt måste man hålla Trump ansvarig för det, han driver en okonventionell kampanj som struntar i många normer. Han har uppmuntrat rasistiska och främlingsfientliga element i samhället och konsekvenserna lär bli omfattande, även efter hans kandidatur, spår Theodoridis.

Försoning?

Lägg därtill att de båda presidentkandidaterna är de minst populära på årtionden. Fientligheten dem emellan speglade sig i den presskonferens som Trump höll bara timmar före debatten tillsammans med kvinnor som anklagat expresident Bill Clinton för sexuella övergrepp. Trump sade också att Hillary Clinton angripit många kvinnor.

Väl på debattscenen försvarade Trump inspelningen av sitt eget sexskryt som "snack i omklädningsrummet" som han bad om ursäkt för – men sade att det är skillnad på ord och handling, med adress till Bill Clinton.

Kämpar på

Debatten fortsatte med flera grova uttalanden från Trump medan Clinton slingrade sig ur en fråga om de senaste Wikileaksavslöjandena. Till sist bad en åhörare dem att säga något positivt om varandra.

– Jag respekterar hans barn. De är otroliga. . . Som mamma och mormor är det viktigt för mig, sade Clinton.

– Hon lägger inte av. . . Hon är en kämpe och det är en god egenskap, sade Trump.