Fakta: Möte med aktörerna

Den 24 september togs beslutet att en särskild utredare ska lämna förslag till en ny spelreglering. Syftet är att "skapa en spelmarknad som präglas av ett högt konsumentskydd, hög säkerhet i spelen och tydliga förutsättningar för att få verka på marknaden".

Den 10 februari ska utredarna träffa olika aktörer som påverkas av utredningen för att diskutera åtgärder och förslag. Bredbandsleverantören Bahnhof har bjudits in men kritiserar redan nu utredningen som de fruktar kommer strypa den fria kommunikationen.

I november började regeringens särskilde utredare Håkan Hallstedt se över en omreglering av spelmarknaden. Utredningen ska vara klar i mars nästa år.

– Det ska bygga på ett licenssystem som är ett sätt att få kontroll på den svenska spelmarknaden. Det är mycket spel på internet som vi inte har kontroll på i dag, säger Hallstedt.

De som inte får en licens ska stängas ute, hur är ännu oklart. Frågan om IP-blockering har kommit upp. Detta kritiseras av bredbandsoperatören Bahnhof.

"Att strypa internet och den fria kommunikationen är naturligtvis fel väg att gå. Går förslaget igenom kommer dessutom en rad nya önskemål om nya "oönskade" företeelser som ska censureras bort från medborgarna", säger Bahnhofs vd Jon Karlung i ett pressmeddelande.

Hallstedt tycker att det är för tidigt för sådan kritik.

– Det här är en utredning. Jag ska titta på detta. Först ska jag utreda frågan och sedan lämna ett förslag, det är alldeles för tidigt att säga att man ska stänga internet.