Barnparfymerna som säljs på Zara

Batman

From Zara with pretty love

Hello Kitty

Frozen

Zara Blueberry

The Guitarist (teen collection)

The Drum set (teen collection)

The bass player (teen collection)

Despicable me

Disney Minnie Mouse

Zara Mini - Special delivery

Marvel Ultimate Spider-man

Fakta: Parfymerna i norska undersökningen

Zara Baby Girl Eau de Toilette

Zara Baby Boy Eau de Toilette

Zara Kids Boy Eau de Toilette

Zara Kids Girl Eau de Toilette

Disney True Pincess Within Bodymist

Monster High Body Spray

Christina Aguliera Eau de Parfym

One Direction Our Moment De Parfum Pour Femme

Justin Bieber The Key Parfum Rollerball

FC Barcelona Eau de Toilette

Butikskedjan Zara får hård kritik för parfymer som riktar sig direkt till barn. I företagets butik på Drottninggatan i Stockholm pryds parfymförpackningarna på barndelningen av Spindelmannen, Batmanlogotypen och systrarna Elsa och Anna från Disneyfilmen "Frost". På en av förpackningarna finns en stork med ett knyte i näbben.

– Ju tidigare och ju mer man utsätts för allergiframkallande ämnen, desto större är risken för att utveckla en allergi, säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och allergiförbundet.

Astma- och allergiförbundet uppmanar föräldrar att inte köpa parfymer till barn under 13, och vill även se en lagstiftning som helt stoppar försäljningen.

– Vi tycker att det inte ska vara tillåtet att sälja barnparfymer, det vore det bästa. Det är en onödig produkt som också är hälsofarlig. Det vore en hjälp för konsumenten i den produktdjungel som finns.

Barnens rätt i samhället, Bris, delar bilden av att barnparfymer är ett problem.

– Barn kan få behöva vara barn och inte introduceras för alla de här sakerna på en och samma gång när de är små. Vi ser att barn inte mår bra av att fokusera för mycket på hur de ser ut eller framstår inför andra, säger Nina Lindström, kurator på Bris.

Zaras presstjänst skriver i ett mejl till Metro att företagets produkter "följer de mest krävande hälsoförordningarna i världen och har genomgått de strängaste kvalitetskontrollerna".