Fakta: Åldersgräns för sex med samtycke

Syftet med att ha en nedre gräns för sex vid samtycke är att skydda barn från övergrepp, men också att barnens rättigheter, som skolgång och personlig utveckling, inte kränks på grund av en tidig sexuell debut.

Det finns ingen internationellt erkänd lägsta gräns men FN:s barnrättskommitté anser att 13 år är en "väldigt låg" ålder. I Sverige är gränsen 15 år.

Många av världens länder sätter gränsen mellan 14 och 16 år, medan några länder sätter gränsen vid 18 år.

I vissa länder skiljer sig åldersgränsen vad gäller heterosexuella respektive homosexuella sexuella relationer och mellan flickor och pojkar. I bland är sex inom äktenskapet tillåtet vid en lägre ålder än sex utanför äktenskapet.

Källa: Unicef.

– Det är skandal att en utrikesminister gör ett sådant Twitter-inlägg, baserat på falska nyheter eller spekulationer, säger Mevlüt Cavusoglu i turkisk tv.

Det var i helgen som Wallström twittrade om ett beslut i Turkiets författningsdomstol, som enligt turkiska medier går ut på att lagen måste göra skillnad på övergrepp mot småbarn och mot tonåringar.

"Turkiets beslut att tillåta sex med barn under 15 måste dras tillbaka. Barn behöver starkare skydd, inte mindre, mot våld och sexuella övergrepp", skrev Wallström.

Rättighetsgrupper har tolkat författningsdomstolen som att det kan bli lagligt att ha sex med barn så unga som tolv år. Förändringarna kan dock träda i kraft först nästa år.

Backar inte

På måndagen kallades Sveriges chargé d'affaires i Ankara, Hedvig Lohm, upp till turkiska UD. Där uttrycktes besvikelse över vad Turkiet anser vara en missuppfattning, säger Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin:

– Vi sade att utrikesministern har gett uttryck för en generell oro, för domen och vad den kan innebära.

Kaya Türkmen, turkiske ambassadören i Sverige, var också mjukare i tonen efter ett sedan tidigare planerat möte med Wallström på måndagen. Han uppger också att tweeten var orsaken till att Sveriges chargé d'affaires kallades upp, men säger att Ankara inte fullt ut förstått Wallströms avsikter.

TT: Hur är relationerna mellan Stockholm och Ankara?

– De är mycket positiva, svarar ambassadören.

Wallström planerar dessutom att besöka Turkiet inom kort, vilket ambassadören välkomnar "väldigt mycket".

Statsminister Stefan Löfven, som är i Jordanien, kallar beslutet i Turkiets författningsdomstol "oroande".

– Det finns ingen anledning att backa på en uppfattning om att vi vill förstärka barns rättigheter. Jag menar att det generellt finns en risk att barns rättigheter trycks tillbaka och det är inte framtiden, säger Löfven till TT.

Samtidigt betonar han att Sverige vill ha en bra dialog med Turkiet.

Även kritik i Turkiet

Serpil Güngör, svensk advokat med rötter i Turkiet, säger att beslutet i författningsdomstolen väckt starka reaktioner och kritik också i Turkiet – bland annat från kvinnoorganisationer – men att frågan drunknat i rapporteringen om det misslyckade kuppförsöket och dess efterspel.

Den turkiska regeringens starka reaktion på kritiken kan bero på att beslutet väckt så hårt motstånd, tror Serpil Gündör.

– Och mot den bakgrunden tror jag att det är tveksamt om regeringen kommer att stå bakom det här beslutet.