– Vårt land har alltid varit välkomnande men vi kan inte låta terrorister dra fördel av vår medkänsla, säger representanthusets nye talman, republikanen Paul Ryan.

På torsdagen lade hans parti, som har majoritet i kongressens båda kamrar, fram ett lagförslag som syftar till att göra processen för flyktingar som vill till USA tuffare. Enligt lagförslaget får ingen syrisk eller irakisk flykting komma in i landet om inte kongressen försäkrats av landets säkerhets- och underrättelsemyndigheter att vederbörande inte utgör ett hot.

Den demokratiske presidenten Barack Obama, på resa i Filippinerna, slår tillbaka mot utspelen i ovanligt skarpa ordalag. Han ondgör sig övre "hysterin" rörande flyktingar och demoniseringen av "änkor och föräldralösa".

Demokraterna i Representanthuset klargör att de är emot en frysning av programmet.

Obama har nyligen sjösatt ett program enligt vilket USA ska ta emot 10 000 syriska flyktingar det närmaste året. Vita huset diskuterade nyligen programmet med 34 delstatsguvernörer, sedan över ett dussin av dem sagt att de inte kommer acceptera syriska flyktingar.

Den republikanske presidentaspiranten Donald Trump har också varnat för att flyktingvågen kan användas som en trojansk häst av jihadiströrelsen IS.