Fakta: Stephen Hawking

Stephen Hawking föddes 1942 i Oxford i England. Han doktorerade i kosmologi vid universitetet i Cambridge 1965. Ungefär samtidigt fick han besked om att han hade ALS. Läkarna gav honom två och ett halvt år att leva — en prognos som visade sig vara helt felaktig. Han är idag helt förlamad men är allmänt erkänd som en av vår tids största fysiker och fortsätter att forska inom sina specialområden.

Han har varit gift två gånger och ha tre barn.

Källa: biography.com

Föreläsningen var öppen för allmänheten. Över tusen åhörare hade samlats på måndagskvällen, i en fullpackad sal på Waterfront Congress Hall. Ämnet är enormt komplext men Stephen Hawking lade sig på en nivå som de flesta kunde förstå.

Hans föreläsning handlade som sig bör om hans specialområde, svarta hål. När den hopsjunkna gestalten rullades in i salen reste sig alla och applåderade.

– Svarta hål är mer bisarra än något som författarna som skriver science fiction kunde ha tänkt ut på egen hand, sade han.

LÄS MER: Stephen Hawking ska jaga utomjordingar

Han berättade att de svarta hålen, som ofta är kollapsade stjärnor, har representerat stora problem för vetenskapen.

– De har så stark gravitation att de suger åt sig allt i sin närhet, men om all "information" som sugs in går förlorad skulle vi inte kunna förutse framtiden, inte ens vår historia, sade han.

Hawking har dock funnit en lösning på problemet. Om det finns parallella universum, det vill säga fler berättelser än en enda berättelse, kan information bevaras.

– Det kan vara möjligt att falla in i ett hål och komma ut i ett annat universum. Så de svarta hålen är inte så svarta som vi har trott.

LÄS MER: Stephen Hawking varnar: Vi överlever inte 1000 år till på jorden

Tidigare på dagen anlände Hawking till Tekniska högskolan där han deltar i en internationell fysikerkonferens. Längs korridorerna stod folk på tå för att få en skymt av honom.

Stephen Hawking brukar betraktas som vår tids Einstein. Han har blivit känd utanför forskarkretsarna genom sina populärvetenskapliga böcker, men också på grund av sitt levnadsöde — han lider av nervsjukdomen ALS och kan bara kommunicera med omvärlden via en specialkonstruerad dator.