Fakta: Fallet vidare till senaten

Omröstningen i parlamentets underhus gällde om president Dilma Rousseff ska ställas inför riksrätt.

Rousseffs motståndare behövde två tredjedelars majoritet, 342 av 513 ledamöters röster, för att skicka fallet vidare till en avgörande omröstning i senaten.

Där krävs en enkel majoritet, i en omröstning som väntas kunna hållas i maj, för att besluta att fallet tas vidare till en slutlig riksrätt.

Om så blir fallet har senaten 180 dagar på sig att genomföra rättegången. Under tiden stängs Rousseff av och vicepresidenten Michel Temer träder in som tillfällig president.

Om Rousseff fälls träder Temer in som president till nästa ordinarie val som planeras att hållas 2018.

För att hon ska fällas krävs två tredjedelars majoritet, minst 54 senatorer.

Om färre än 54 senatorer röstar för att fälla henne återfår Rousseff presidentposten.

Den förre presidenten är Dilmas kanske sista kort att spela ut i försöket att rädda sig undan riksrätt.

Högsta domstolen har tidigare blockerat den kontroversiella utnämningen av Lula i väntan på ett slutgiltigt beslut. Den höga regeringsposten skulle innebära att Lula får immunitet mot åtal i en vanlig domstol.

Han anklagas för att ha tagit emot mutor i samband med den massiva korruptionsskandalen kring det statliga oljebolaget Petrobras.

Rousseff hoppas kunna ta hjälp av den karismatiske före detta presidenten inför det sista rycket för att rädda sin regering och sitt jobb. Lula, som hade förtroendesiffror på runt 80 procent när han klev ner från presidentposten 2011, är fortfarande populär.

Högsta domstolens beslut kommer bara dagar efter att det brasilianska underhuset röstade för att skicka riksrättsprocessen vidare till senaten, som i maj väntas besluta om huruvida en rättegång ska inledas eller inte.

Landets 68-åriga vänsterledare anser att försöken att bli av med henne är ett "kuppförsök". Hon vidhåller att det inte finns någon laglig grund för att ta ifrån henne presidentämbetet.